Nieuwsbrief april 2016
70 jaar Partij van de Arbeid door Paul van Meurs
Op 9 februari 1946 werd de Partij van de Arbeid opgericht. De partij is een fusie tussen Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. De partij heeft 4 minister-presidenten geleverd Wim Schermerhorn, Willem Drees, Wim Kok en Joop den Uyl.
Bij de oprichting van de partij waren er meer dan 114.000 leden en anno 2016 rond de 50.000. Dus meer dan gehalveerd. Hans Spekman verkondigde bij zijn aantreden in 2012: ‘We gaan op naar de 100.000.’ Dat was wel bijzonder optimistisch en we zullen er hard voor moeten knokken om niet verder onder de 50.000 te komen.
Maar dit geldt voor alle politieke partijen. Het lidmaatschap is niet meer vanzelfsprekend.
Als een partij aan het bewind komt, kost dit altijd stemmen. Zeker in een tijd waar fors bezuinigd moet worden en impopulaire maatregelen genomen moeten worden. Laten we hopen dat na een periode van terugval de opgaande lijn weer opgepakt kan worden. Dit zal zeker een tour de force worden. Maar wij hebben voor hetere vuren gestaan.
Van de ouderengespreksgroep PvdA-PA door Jan Coomans, gespreksleider De ouderengespreksgroep, voor het gemak de Og, is een politieke praatgroep. Geen groep waar je op je lauweren kan rusten. Verwacht wordt dat je meedoet aan de discussie, zelf een verhaal hebt of vragen stelt. De groep telt 10-12 deelnemers, we passen net in een huiskamer. De leden zijn tussen de 65 en de 100 jaar. Die 100-jarige is Jan Jettinghoff. Hij was 35 jaar geleden de initiatiefnemer van de ouderengespreksgroep. In het verleden zaten er meer echtparen en vrouwen in de groep. De mannen zijn nu in de meerderheid. Het zou mooi zijn als de samenstelling van de groep in dat opzicht weer wat evenwichtiger werd.We zitten nooit verlegen om gespreksstof. Er gebeurt zoveel om ons heen wat een politiek accent heeft dat het soms moeilijk bij te houden is. Geprobeerd wordt vooraf extra informatie in te winnen of een deskundige uit te nodigen, zodat zoveel mogelijk vragen uitgediept en/of beantwoord kunnen worden. Er worden geen notulen bijgehouden, wel zorgt degene die het onderwerp inbrengt voor beknopte informatie, vooraf of achteraf. Sommige onderwerpen komen na enige tijd terug, zoals bv. het Woningmarktplan van oktober 2010. Job Cohen pleitte voor een nationaal woonakkoord. Helaas is er na het aantreden van het kabinet Rutte II niets van terecht gekomen. Minister Blok voerde een serie huurverhogingen in, welke de vrome woningmarktplannen totaal “blokkeerde”. Waar ging het fout is een vanzelfsprekende vraag die in zo’n geval ook de gespreksgroep bezighoudt. Wie lijden hieronder en wie helpt ons met het vinden van een antwoord? Het is duidelijk dat dit soort vragen ook leeft in de samenleving. Een samenleving die ons, de PvdA de rug toekeert. Een reden temeer voor de gespreksgroep om de oorzaken van dit ongeloof in de PvdA, onder de loep te nemen. Heeft u zin om kennis te maken met onze gespreksgroep, bel of schrijf voor een afspraak: tel. 010-4213221 en [email protected]
Terugblik op de jaarvergadering We gingen snel door het statutair verplichte gedeelte van de vergadering heen. Het Jaarverslag was duidelijk en het financieel jaarverslag toonde aan dat we het financieel goed doen. We hebben minder inkomsten, dus we moeten goed op het geld letten. Daar zijn we als bestuur sterk in, we sloten het jaar zelfs af met een klein positief resultaat. René Hoff is lid geworden van het bestuur. Dat is wel zo praktisch omdat hij samen met Lars Klappe de ogen-en-orengroep coördineert. René was achtereenvolgens lid van de onderafdeling, bestuurslid en lid van de deelraad. Bij de laatste verkiezingen was hij kandidaat voor de gemeenteraad. Wonen en zorg zijn de beleidsterreinen waarop hij zeer kundig is. Daarna was er ruimte voor informatie uit de gemeenteraadsfractie, de gebiedscommissie en het ombudsteam. Marco Heijmen vertelde over waar de PvdA in de stad vooral mee bezig is: opvang van nieuwe Nederlanders en de Woonvisie van wethouder Schneider. Leefbaar wil minder sociale woningen in Rotterdam, goedkope woningen moeten gesloopt worden en plaats maken voor huizen voor mensen met een hoger inkomen. De PvdA is ook voor gedifferentieerd bouwen, maar op dit moment vinden wij slopen van betaalbare woningen geen goed idee.
Uit de gebiedscommissie: advies meerjarig bibliotheekbeleid door Peter Pieterse Tijdens de vergadering van de gebiedscommissie van 17 maart jl. kwamen vele punten ter bespreking. Van vergunningen en bewonersinitiatieven tot herziening van het Gebiedsplan, inrichting buitenruimte Nesselande, Ontwikkeling Stationsgebied en het advies over het meerjarig bibliotheekbeleid. Bij dit laatste advies hebben wij aandacht gevraagd voor het behoud van de traditionele bibliotheek. Deze lijkt te verdwijnen uit Ommoord, Het Lage Land en op termijn ook uit Nesselande. Het plan is dat men thuis via het internet een boek uitzoekt om dat daarna bij een satellietpunt (o.a. scholen, huizen van de wijk) op te halen. Dit vinden wij niet geschikt voor jonge kinderen en alle senioren. Veel senioren zijn digitaal nog niet zo vaardig en voor hen is een vestiging met (grote letter-) boeken en luisterboeken echt van grote waarde. Ook voor kinderen is een plek met een ruim assortiment aan echte boeken belangrijk. Kinderen willen boeken namelijk zien en voelen. De gebiedscommissie heeft dan ook aan laten tekenen dat bij de inrichting van het nieuwe bibliotheekbeleid de inwoners voldoende worden betrokken. Voorkomen moet worden dat er onomkeerbare besluiten worden genomen.
Jeanne Romijn over het ombudsteam
Er is een nieuw ombudsteam gestart waar Jeanne deel van uitmaakt. Het team wil burgers helpen die vastlopen in de bureaucratie. De hulp is gratis en men hoeft geen lid te zijn van de PvdA. Vanaf april 2015 zijn er inmiddels 60 zaken aan de orde geweest. Sommige vragen waren snel te beantwoorden, andere moest men doorverwijzen naar het juiste loket. Het gaat om uiteenlopende problemen zoals: huisuitzettingen, schulden en vragen over zorg. Jeanne vertelt, dat het bieden van een luisterend oor, mensen hun verhaal laten doen, de tijd nemen soms al voldoende is. Op de vraag waarom ze dit doet, zegt Jeanne: “Door deze hulp te bieden maak je de PvdA duidelijk zichtbaar en zet je in voor de medeburgers.”
Humor door Hans Melief Waarom tonen politici zo weinig gevoel voor humor. Dat is te begrijpen want de onderwerpen die behandeld worden raken altijd een grote groep mensen en dat maakt het lastig om er grapjes over te maken. Stel een politicus maakt een grapje over de krakende systemen van de Sociale Verzekeringsbank om de persoonsgebonden budgetten uit te keren. Dan kan deze boze reacties verwachten van degene die in schrijnende toestand verkeren. Humor is altijd een vorm van zelfspot of van situaties omkeren of de relevantie ervan weergeven. Een politicus kan niet aan zelfspot doen want dan valt deze van het politieke voetstuk. Zaken relativeren of omkeren gaat ook niet, want dan neem je de groep die het betreft niet serieus en geef je dynamiet aan de oppositie. Veilig is om een opponent belachelijk te maken en daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Maar grapjes over stekkers uittrekken zijn niet risicovrij.
Reageren op deze nieuwsbrief? Stuur een mail naar [email protected]