PvdA: Proefplaatsing concreet en meetbaar
Gisteren werd de Participatiewet behandeld in de gemeenteraad. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met de participatiewet krijgt de gemeente Rotterdam de mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te geven om mee te doen. Waar mogelijk als collega tussen de collega’s, in de sociale werkplaats, of ergens anders in het bedrijfsleven of bij de overheid.
Één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is een proefplaatsing. Met een proefplaatsing kun je 2 maanden lang op proef werken. Dat is net zo lang als een proefperiode die iedereen bij een nieuwe baan krijgt. In die tijd kun je samen met een nieuwe werkgever kijken of de functie echt wat voor je is. In deze periode ontvang je geen salaris, maar loopt je uitkering via het UWV gewoon door. Je kunt gebruikmaken van een proefplaatsing als het UWV verwacht dat je zonder proefplaatsing moeilijk werk kunt vinden.
PvdA-raadslid Carlos Gonçalves (Werk & Inkomen): “De gemeenteraad heeft gisteren een voorstel van mij aangenomen om te zorgen dat het proces van de proefplaatsing concreter beschreven en minder vrijblijvend is. Bovendien wordt door de wijziging duidelijk omschreven dat alle partijen een inspanningsverplichting hebben om de proefplaatsing uiteindelijk te laten overgaan in een dienstverband.”