6 september 2017

Het Open Venster: gigantisch fiasco voor Rotterdamse gemeentekas én de kinderen!

De gemeente Rotterdam gaat voor 15 miljoen het schip in met het fiasco bij basisschool het Open Venster. Begin juli vroeg de PvdA fractie hierover al een raadsdebat aan naar aanleiding van het alarmerend bericht over de afbouw van de basisschool. De afbouw kwam in gevaar, omdat er geen bedrijven hadden ingeschreven op de aanbesteding. Fractie voorzitter Leo Bruijn:

“Meerdere malen is er door het college bij hoog en laag beweerd dat het geen experimentele houtbouw was. Nu blijkt echter dat geen aannemer zich er meer aan wil wagen. De Rotterdamse belastingbetaler is voor 15 miljoen de dupe en ook de kinderen van de school zijn zwaar de pineut!”

Reden genoeg dus om het college hierover aan de tand te voelen. Vooral nu ook nog blijkt, uit het zojuist verschenen bericht van het college, dat de school waarschijnlijk nooit meer in deze vorm wordt afgebouwd. Was er al eerder een bedrag van 7,5 miljoen euro afgeschreven, zal dat  oplopen naar 15 miljoen euro; “En dan hebben we nog steeds geen nieuwe school. Ook zal de vertraging in oplevering met zo’n drie jaar toenemen.”

Vragen 

Los van de financiële malaise is er voor de kinderen nog geen nieuw onderkomen.

“Alles bij elkaar gezien is dit een gigantisch fiasco. Met deze nieuwe feiten en de nog vele onbeantwoorde vragen is het voor de PvdA niet mogelijk om hier donderdag 7 september een volwaardig debat over te voeren.”

Wel hebben wij op dit moment vele vragen waaronder:

  1. Hoe is ooit de beslissing tot stand gekomen tot het bouwen van een qua bouwwijze zo experimentele school?
  2. Waarom is er geen afbouwverzekering afgesloten? Is dat een gangbare praktijk in Rotterdam?
  3. Waarom was Rotterdam  bouwheer (verantwoordelijk voor de bouw) van deze school? Is dat gebruikelijk bij de bouw van scholen?
  4. Welke mogelijkheden zijn er nog om de schade te beperken? Is afbouw op enige wijze nog een alternatief? Kan het college voor alle varianten berekenen wat de kosten en de tijdspanne zijn?
  5. Een bekend spreekwoord is: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Waren er voor het college na de stillegging van de bouw niet voldoende redenen om voortgang van de ingeslagen weg te heroverwegen?