Vandaag heb ik een initiatiefvoorstel ingediend die ervoor zorgt dat we een leegstandverordening in Rotterdam mogelijk gaat maken. Elk jaar meet de gemeente hoeveel woningen er administratief (volgens het GBA) leeg staan. Jaar in jaar uit zijn dat er ongeveer 17.000 woningen. Voor het perspectief: in 2024 werd gestart met de bouw van 4000 nieuwbouwwoningen en dat werd als enorme prestatie gevierd. 4000 nieuwbouw, 17000 staan er leeg. Vooral in het lagere segment en langdurige leegstand – dwz vier opeenvolgende jaren – komt vooral bij particuliere verhuurders voor.
Voor sommige zal een goede verklaring zijn, soms ligt zelfs een VvE dwars, maar zelfs als we maar de helft nemen: dan is het nog steeds twee keer de jaarproductie: dan zijn er ruim 8.000 woningen waar zomaar Rotterdammers kunnen wonen. Er zijn 80.000 mensen in Rotterdam op zoek naar een huis. 1 op de 10 kunnen we zonder bij te bouwen een woning geven. Achter cijfers gaan drama’s schuil.
De crisis heeft een gezicht
Vorige week sprak ik nog een jong stel, de een heeft een inkomen de ander studeert af. Ze wonen noodgedwongen samen op de studentenkamer waar ze binnenkort uit moeten. Er is geen perspectief op een woning die zij kunnen betalen. Zij zitten letterlijk vast in de woningcrisis. Wie de scheurkalender van de corporaties heeft hangen, ziet elke dag hoe de crisis een gezicht krijgt. Elke dag het verhaal van weer een Rotterdammer in de knel.
“Wij moeten geen middel onbenut laten
om zoveel mogelijk mensen te helpen aan
hun grondrecht: een woning.”
Al 30 gemeenten doen dit en straks zijn wij de enige van de G4 die dit niet doet. Ik kan daarmee niet thuiskomen bij de kiezer. We vragen al jarenlang om een aanpak, we praten en onderzoeken. In 2017 vroegen SP, PvdA en GroenLinks het toenmalige college al om een leegstandverordening. Jaren van afwijzen, verder onderzoeken, verder vragen volgden. Deze periode heeft ook Leefbaar Rotterdam zich in deze rij gevoegd van partijen die willen dat de leegstand wordt aangepakt. Eergisteren zijn door Leefbaar nog een set schriftelijke vragen ingediend. En ik denk dus dat we een goede stap als raad kunnen zetten om voor volgend jaar een sluitende aanpak van de leegstand te hebben. Zodat een volgende raad niet van voor af aan hoeft te beginnen.
De sleutel tot sneller woningaanbod
Met deze leegstandverordening die zijn basis vindt in de leegstandwet kunnen wij eigenaren dwingende maatregelen opleggen en de huizen laten bewonen. Een boetetabel is daarbij het sluitstuk en stok achter de deur. Natuurlijk kost handhaving capaciteit en dus geld. Het college moet daar een inschatting van maken. Maar een kind kan bedenken dat dat nooit zoveel is als wat twee jaar nodig is om de start van 8000 nieuwbouwwoningen mogelijk te maken. We hebben ook gekeken naar wat andere gemeenten nodig hadden en dat bevestigt deze gut feeling.
Gisteren werd in de Tweede Kamer in de commissie gesproken over leegstand. Minister Mona Keizer is van plan om de leegstandwet aan te scherpen en gemeenten nog meer mogelijkheden te geven. Dat kan dan ook bij ons worden toegevoegd. De Minister hield ook een warm pleidooi voor een leegstandverordening. Onze hulp komt dus uit voor ons politiek onverdachte hoek. De Minister vertelde dat ook Rotterdam bij haar op de lijn was gekomen omdat we de ervaringen in de andere steden interessant vonden om over te nemen. De Minster zei ook dat ze begreep wanneer steden te weinig ambtelijke capaciteit vrij hebben, bijvoorbeeld voor een verordening. Dat hebben wij opgelost. Ons voorstel maakt gebruik van de ervaringen in andere gemeenten, is uitvoerig toegelicht en onderbouwd en kent een sluitende verordening.
Ik heb dit initiatiefvoorstel samen met: PvdD, GL, SP, CU en JOU ingedient. Er is een iemand die heel veel werk hier in heeft gestopt en dat is Jaap Rozema, burgercommissielid namen de PvdD. Toen de burgemeester vorige week in het presidium aangaf welk gat hij achterlaat nu hij binnenkort vertrekt, had zij het over ‘onze Jaap’. Dat blijft hij ook.