Aandacht voor naoorlogse wandkunst in Rotterdam
De PvdA heeft de afgelopen tijd verschillende berichten gelezen over de kwetsbaarheid van de naoorlogse wandkunst in Nederland. Ook gistermiddag tijdens de door het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam georganiseerde bijeenkomst over het werk van Louis van Roode werd hier uitdrukkelijk aandacht voor gevraagd.
PvdA-raadslid Co Engberts (Cultuur): “De PvdA Rotterdam hecht aan het behoud van cultureel erfgoed. In de periode van de wederopbouw, en dan vooral in de jaren 1950-1965, zijn in veel openbare gebouwen, zoals scholen, raadhuizen, bankgebouwen, postkantoren e.d. kunsttoepassingen aangebracht. Wij willen graag dat dit onderwerp meer aandacht krijgt in het beleid van de gemeente Rotterdam. Een aantal maatschappelijke organisaties in Rotterdam zoals het Cuypersgenootschap, Rotterodamum en Heemschut beschikt over expertise op dit terrein en is enthousiast om zich voor de naoorlogse wandkunst in te zetten. ”
“In Rotterdam, als wederopbouwstad bij uitstek, is veel monumentale wandkunst aanwezig. Bekende kunstenaars als Louis van Roode, Bas van der Smit, Dick Elffers en Andries Copier realiseerden in deze periode in onze stad zeer bijzondere kunstwerken. Het gaat om wandschilderingen, sgraffito’s, glas-in-betonramen. Werken die vaak van hoge artistieke kwaliteit zijn en ons veel vertellen over de periode van de wederopbouw. Deze kunst vertegenwoordigt volgens deskundigen een grote cultuurhistorische waarde. Ook in Rotterdam is de naoorlogse wandkunst kwetsbaar door de (grootschalige) sloop van naoorlogse gebouwen. Diverse belangrijke kunstwerken dreigen te verdwijnen. Daarom hebben wij aan het stadsbestuur gevraagd om een overzicht te maken van de naoorlogse wandkunst in Rotterdam en te bekijken of er een sloopdreiging is” zegt Engberts.
Lees hieronder de schriftelijke vragen die Co Engberts heeft gesteld.