16 maart 2017

Behoud de bushalte voor de Crooswijkse begraafplaats

Een trots Crooswijks monument

De Algemene Begraafplaats Crooswijk is een historisch monument en een plek waar mensen hun verloren dierbaren herdenken en bezoeken. Mede vanwege de omvang en statuur van deze begraafplaats, die de grootste op de Rotterdamse noordoever is, heeft deze een grootstedelijk en bovenstedelijk bereik waar mensen van heinde en verre naartoe komen. De PvdA-fractie maakt zich echter ongerust over signalen die ons bereiken over de bereikbaarheid van deze begraafplaats en de mobiliteit van ouderen die woonachtig zijn in Nieuw-Crooswijk.

Behoud de bushalte voor de wijk en de begraafplaats!

Op dit moment wordt het inrichtingsplan vastgesteld van de Kerkhoflaan. De straat waar de ingang van de begraafplaats aan gelegen is en waar ook de bus stopt. In het inrichtingsplan wordt echter gepleit om de bushalte daar weg te halen. Volgens berekening van de RET blijkt dat er per dag 70 mensen op die halte uitstappen, waarvan er 50 bezoekers zijn van de begraafplaats. Dit zijn 18.750 bezoekers op jaarbasis waaronder veel ouderen. Gezien de groeiende groep ouderen in Nederland, die tevens gemiddeld ook ouder worden, zal het bezoek alleen maar toenemen. Ook is er in Crooswijk veel onrust onder bewoners over het mogelijk verdwijnen van deze bushalte en dat hebben zij ook geuit bij de gebiedscommissie. Het wegvallen van deze locatie gaat namelijk ook ten koste van de mobiliteit van ouderen die woonachtig zijn in de wijk. PvdA-raadslid Barbara Kathmann:

Er zijn van die plekken in Rotterdam die je moet koesteren. De Algemene Begraafplaats Crooswijk is zo’n plek. Het Leefbaar Rotterdam college is nu van plan om de bushalte direct aan de begraafplaats te laten verdwijnen met alle gevolgen voor ouderen en mindervaliden die hun dierbaren bezoeken van dien. Ook de mensen die vanuit Nieuw-Crooswijk met het openbaar vervoer moeten reizen zijn hierdoor de dupe. We zullen samen met de bewoners en de gebiedscommissie ervoor strijden dat de halte daar gewoon blijft!

De schriftelijke vragen zijn hier te vinden.

Update: Inmiddels is er een petitie gestart. Deze is hier te vinden.

Beluister hieronder het interview van RTV Rijnmond met Crooswijkers en Barbara Kathmann over het verdwijnen van de bushalte