Bezuinigingsplan Rotterdams openbaar vervoer kan de container in (UPDATE)

3 maart 2021

‘Het plan om fors te snijden in het Rotterdams OV kan volgens de PvdA direct de container in’

De door de MRDH voorgestelde bezuinigingen worden hard afgewezen door de Rotterdamse PvdA. De MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) stelt dat er ‘harde ingrepen’ nodig zijn om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor bijvoorbeeld de RET te beteugelen. Dit zou grote gevolgen hebben voor reizigers en het personeel in Rotterdam. De maatregelen treffen bus, tram en metroreizigers. Met name de lijnen Alexander-Capelle, Overschie-Zuid, Voorne-Putten en Schiedam-Hoek van Holland zullen het moeten ontgelden.

“Dit is een bijl in de rug van de reiziger en het personeel van ons OV. Alle politieke partijen hebben de mond vol over investeren in het OV in het drukke Nederland, maar de landelijke overheid kiepert datzelfde OV de container in,” stelt PvdA-raadslid Dennis Tak. “Onze infrastructuur maken we met dit soort afbraakbeleid structureel kapot. Deze sector was voor corona kerngezond, de metro van de RET behoort tot de meest rendabele ter wereld.”

Tak snapt er dan ook niets van dat de MRDH uitgaat van zulke negatieve scenario’s: “De PvdA gaat niet akkoord met deze voorgestelde bezuiniging en zeker ook niet met het op straat zetten van essentieel personeel. Personeel dat keihard nodig is om onze snelgroeiende stad niet dicht te laten slibben.”

In een brief aan de Kamer schrijft staatssecretaris Van Veldhoven (D66) dat de financiële steun vanaf kwartaal drie zal worden afgebouwd en dat vervoersbedrijven moeten reorganiseren. Dat terwijl juist alle politieke partijen miljarden willen investeren in het openbaar vervoer. “Er kan met geld gesmeten worden voor de blauwe vleugels van KLM, maar ons eigen OV wordt rücksichtsloos kapot bezuinigd.”

De PvdA Rotterdam laat reiziger en medewerker niet aan hun lot over. Inwoners die privé en voor werk afhankelijk zijn van het OV worden hier flink door geraakt. Wat ons betreft komt het kabinet met steun over de brug om het openbaar vervoer in stand te houden, zoals we gewend zijn.”

De PvdA Rotterdam wil hierover in debat met de wethouder op 18 maart en roept alle partijen op om zich tegen deze plannen uit te spreken.

 

Update 04-03-2021

Ook in Den Haag moet de HTM flink snijden in de dienstregeling. Daarom sluit Haags PvdA raadslid Janneke Holman zich aan bij de oproep van haar Rotterdamse collega: “Mensen hebben goed OV gewoon nodig om naar hun werk te kunnen, boodschappen te doen of bij familie op bezoek te gaan. Nu, maar zeker na corona. Onvoorstelbaar dat het kabinet hier niet de portemonnee voor wil trekken.”