Bezuinigingen op onze agenten moeten van tafel

11 juli 2019

De laatste jaren hebben alle politieke partijen in de Tweede Kamer, van links tot rechts, sociaaldemocratische idee├źn geadopteerd. Zelfs de premier. Jarenlang heeft premier Rutte de belangen van bedrijven behartigd. Recent riep hij zelfs het bedrijfsleven op om de lonen te verhogen.

Daarnaast heeft iedereen in de Rotterdamse gemeenteraad eindelijk ook het inzicht gekregen dat je criminaliteit niet alleen met de harde hand, maar ook met de zachte hand moet bestrijden. Investeren in wijken, in voorzieningen en mensen. Dit in combinatie met een sterk en zichtbaar politieapparaat om het tuig dat onze Rotterdamse jongeren verleid naar criminaliteit een halt toe te roepen.

Meer geld naar de politie

We waren het in de gemeenteraad volledig met elkaar eens dat er meer geld naar de politie moet. Geld voor onder andere betere werkomstandigheden, hogere lonen, betere instrumenten en geschikte uitrusting. Deze investeringen zijn nodig om onze mede Rotterdammers ook in de toekomst in veiligheid te kunnen laten leven, werken en wonen. Met andere woorden: investeringen van levensbelang.

Het leek er even op dat het Kabinet in 2017 meeging met de oproep van vele burgemeesters om behoorlijk te investeren in onze veiligheid. We zagen zelfs dat er 267 miljoen euro werd vrijgemaakt.

Toch bezuinigingen

Maar wat zien wij tot onze verbazing. Twee jaar later valt in het AD en op RTV Rijnmond te lezen dat de minister van Veiligheid en Justitie de komende jaren 144 miljoen euro gaat bezuinigingen. Zes jaar lang moet de politie het met 18,5 miljoen euro minder doen. Er wordt 33 miljoen euro geschrapt die was toegezegd voor de uitbreiding van de dienst speciale interventies. Een grove schande, aangezien dit kabinet jaar na een jaar een gigantisch financieel overschot heeft.

We zijn daar als partij stijl van achterover geslagen. Hoe is deze keuze van dit kabinet in godsnaam mogelijk? We hebben daarom vandaag met een grote meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad onze burgemeester Aboutaleb op pad gestuurd naar Den Haag. Hij moet voor Rotterdam proberen te zorgen dat deze bezuiniging zo snel mogelijk van tafel gaat!