Bijdrage Richard Moti: “Rotterdam Zuid is geen pinautomaat.”

4 december 2022

Vanmiddag werd in de gemeenteraad de plannen van het gemeentebestuur besproken om betaald parkeren in te voeren op Rotterdam Zuid. Leefbaar Rotterdam, DENK, de VVD en D66 houden helaas vast aan hun afspraak om met het invoeren van betaald parkeren 100 miljoen euro op te halen over de rug van bewoners op Zuid. Op dit moment is dat een teleurstelling, maar de strijd is nog niet gestreden. Als PvdA Rotterdam zullen we ons blijven inzetten om te voorkomen dat er betaald parkeren wordt ingevoerd in wijken waar er geen parkeerprobleem is.

De bijdrage van Richard:

Gisteravond was ik op een druk bezochte bewonersbijeenkomst in Pendrecht. Bewoners, ondernemers, sportverenigingen snappen niet waarom het college perse overal binnen de ring en dus vooral op Zuid het betaald parkeren wil uitbreiden. Zelfs als er geen parkeerprobleem is. Ze voelen zich gebruikt als een pinautomaat door dit stadsbestuur.

Bewoners en ondernemers op Zuid, die nu al te maken hebben met duurdere boodschappen, hogere energierekeningen, krijgen een onnodige extra rekening van dit stadsbestuur. Meer dan 100 euro per huishouden. Terwijl wijken in Hillegersberg met rust gelaten worden. Ze voelen zich belazerd door Leefbaar Rotterdam en DENK, partijen die veel stemmers hebben op Zuid. En ze maken zich zorgen.

Zoals Saïd, die aangaf dat ouderen minder bezoek zullen krijgen en sociaal isolement dreigt door de parkeerkosten. Of Marcel, actief bij een korfbalvereniging waar geen enkel parkeerprobleem is en zich zorgen maakt dat zijn leden en zijn vrijwilligers op hoge kosten zullen worden gejaagd en misschien wel hun lidmaatschap dan opzeggen. Of Ramona, een ondernemer, die memoreerde dat 14 jaar geleden al eens betaald parkeren is ingevoerd in het winkelgebied Plein 1953. En nadat het winkelend publiek daarna massaal wegbleef, de gemeente het betaald parkeren snel weer heeft teruggedraaid.

We hebben als Raad eerder van mevrouw Bouva uit Pendrecht een petitie gekregen. En de teller blijft doorlopen. Inmiddels hebben meer dan 3000 bewoners getekend tegen de invoering van betaald parkeren op Zuid. Het wordt tijd dat we in deze Raadszaal luisteren naar Saïd, Marcel, Ramona en al die andere duizenden bewoners van Zuid.
De PvdA Rotterdam dient daarom het volgende voorstel, waarbij we alleen betaald parkeren invoeren als er na onderzoek blijkt dat er een parkeerprobleem is. En daarbij overhandigen we ook de nieuwe ondertekenaars van de petitie.”

Wil je bijdrage van Richard op beeld bekijken? Klik dan hier.