11 oktober 2017

Kom jij uit de kast in jouw team?

Op een brakke zondagochtend het natte gras wat aan je schoenen plakt, na afloop een biertje met je teamgenoten. Voor veel mensen is dit vanzelfsprekend. Er is echter een groep Rotterdammers die hier niet aan meedoet. Dit komt omdat zij zich niet welkom voelen bij een sportclub. Homoseksualiteit speelt daarbij een grote rol.

In het kader van de Rotterdam Pride en Coming out Day (11 oktober) deden wij steekproef bij prominente lokale voetbal- en hockeyclubs. Wij polsten in hoeverre de clubs in Rotterdam LHBTI-vriendelijk zijn, en waren benieuwd of zij een specifiek beleid hanteren om inclusiviteit te bevorderen.

Onderzoek SCP: homoseksualiteit is een drempel

Uit een onderzoek van SCP blijkt dat homoseksuele mannen vooral ‘macho-’ of team- en contactsporten (zoals voetbal) mijden, omdat ze denken niet te worden geaccepteerd. Als er echter wordt gekeken naar de acceptatie onder mannelijke teamsporters, dan blijkt dat zij bijna net zo positief op homoacceptatie scoren als de rest van de bevolking. Wel worden er in mannenteams meer homograppen gemaakt. Homoseksuele teamsporters ervaren deze opmerkingen en grappen echter vaak als onschuldig. Hieruit kan worden opgemaakt dat wanneer homoseksuele mannen eenmaal lid zijn van een ‘mannenteam’ zij zich over het algemeen geaccepteerd voelen, maar dat er een drempel is om het lidmaatschap überhaupt aan te gaan.

Uitkomsten belronde

We belden met zeven voetbalclubs en drie hockeyclubs. Nadat we aan sommige clubs moesten uitleggen wat LHBTI (Lesbie, Homo, Bi-seksueel, Transgender en Intersekse) betekende, kwamen er interessante gesprekken op gang.  De clubs reageerden in het algemeen positief. Vrijwel elke club gaf aan dat iedereen daar welkom is. Men zou het ook heel erg vinden als sporters een drempel ervaren. Toch wordt er bijna nergens specifiek beleid op dit thema gehanteerd. Vaak werd gezegd dat: ”het nu goed gaat.” Vooral bij dameselftallen zaten vaak lesbiennes in een team. Dit bracht aan het licht dat er een verschil zit tussen de mannen- en vrouwenteams.

Een zeer positief voorbeeld was een situatie waarin er een jongen openlijk homo was in zijn team. Als de tegenstander dan met homo schold, sprong het hele team in de bres. Bij veel andere clubs werd aangegeven dat het woord ‘homo’ helaas vaak valt. Men gaf aan een drempel voor jongens of mannen wel te begrijpen.

Tips

Die drempel moet weg. Daarom vroegen wij ook om tips. Een club noemde een vertrouwenspersoon instellen als een mogelijke oplossing. Als iemand dan worstelt met zijn/haar/x homoseksualiteit, kan diegene terecht bij deze vertrouwenspersoon. Ook rolmodellen kunnen erg helpen. In het dameshockey zijn er bekende sporters die openlijk lesbisch zijn. Bij het mannenvoetbal en mannenhockey is dit niet zo. Een andere tip kwam van een club die zei dat zij hun open karakter uitdragen door dit duidelijk te maken op hun website en in hun kernwaarden.

We gingen ook langs bij de clubs. Check de filmpjes op onze Facebook-pagina.