9 december 2013

concept verkiezingsprogramma 2014-2018 Feyenoord

Het gebied Feijenoord is een gebied met grote contrasten. Jong en oud, rijk en arm, nieuwbouw en oudbouw en een grote verscheidenheid in leefstijlen en culturen typeren Feijenoord. Deze verscheidenheid is inspirerend en biedt kansen. In Feijenoord voelt iedereen zich thuis en zich veilig. Samenleven gebeurt op grond van gedeelde normen en waarden, met ruimte voor ieders eigenheid.

We vormen één Feijenoord en één Rotterdam.

De PvdA wil mede vormgeven aan de nieuwe gebiedscommissie Feijenoord, waarin participatie, welzijn, veiligheid en buitenruimte centraal staan. De PvdA zal initiatieven van de Feijenoorders stimuleren en ondersteunen en zich inzetten om deze op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.

 

In het kader van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid werken bewoners, professionals en de overheid samen op het gebied van wonen, werken en onderwijs. Dit  wordt ondersteund door de PvdA en samen met bewoners worden de kansen, die in de haven, zorg en techniek liggen, benut.

 

Met elkaar kunnen we van het gebied Feijenoord een parel maken van de wereldhavenstad Rotterdam. Een sociaal gebied waarin iedereen zich thuis voelt en waarop we trots kunnen zijn!

ACTIEPUNTEN FEIJENOORD

 

PARTICIPATIE                                          

1. Het gaat om de bewoners van Feijenoord. De PvdA gaat actief in gesprek met de bewoners om hun invloed en betrokkenheid te vergroten. Samen met de professionals worden de uitdagingen aangegaan.

 

2. Het ondersteunen van bewoners die activiteiten op buurt- of straat niveau organiseren.

 

3. Bewoners en organisaties, die met anderen in de wijk samen-werken, krijgen ondersteuning. Deze ondersteuning richt zich vooral op activiteiten, waarbij het contact tussen de bewoners wordt bevorderd.

 

4. De bewoners worden gefaciliteerd om mee te kunnen doen en activiteiten te ontplooien voor nieuwe participatie concepten.

5. Om mee te kunnen doen is kennis van de Nederlandse taal belangrijk.

Ondersteunen van projecten die laag geletterdheid tegengaan en de Nederlandse taal bevorderen.

6. De PvdA is voorstander van en streeft naar multifunctionele ruimte in de wijk waar de bewoners elkaar ontmoeten.

 

WELZIJN

 

7. Het welzijnswerk is gericht op de vergroting van de zelfredzaamheid en talentontwikkeling van bewoners enerzijds en de versterking van de verbinding tussen bewoners anderzijds.

 

8. Zorg dichtbij organiseren in wijken en buurten, zodat de bewoners van ons gebied zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

 

9. Kinderen moeten in hun leefomgeving terecht kunnen voor sport, recreatie, kunst en cultuur. Speeltuinen zijn voor de PvdA een basisbehoefte in de wijk.

 

10. Bestrijding van armoede blijft voor de PvdA een belangrijk aandachtspunt.

 

11. Discriminatie op basis van geloof, seksuele voorkeur en afkomst wordt actief bestreden. Voorlichting is belangrijk en zal

aangemoedigd en ondersteund worden door de PvdA.

 

12. Blijven stimuleren  van projecten die ondersteuning bieden bij het opvoeden en voorlichting geven aan tienermoeders.

 

VEILIGHEID

 

13. Alle Feijenoorders moeten zich veilig voelen in hun buurt en wijk. Woningovervallen, straatroven en overlast door jongeren worden aangepakt. De wijkagent, het aanspreekpunt voor bewoners in de wijk, speelt hierin een belangrijke rol.

 

14. Handhaving gaat altijd samen met preventie. Jongeren die overlast veroorzaken moeten niet alleen hard worden aangepakt worden maar ook worden geholpen met het vinden van een zinvolle tijdsbesteding als school en werk. Projecten zoals Voortijdig School Verlaten worden daarom blijvend ondersteund.

15. Blijven doorgaan met het project ‘Buurtouders’ en soortgelijke projecten in andere wijken opstarten.

 

16. Jeugdwerkloosheid dient met kracht bestreden te worden. Daarom wil de PvdA afspraken maken met werkgevers over stageplekken, leer/werkplekken, baangaranties.

 

17. De PvdA  zet zich in voor jongeren zonder startkwalificatie en jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Praktijk Trainings Instituten (PTI), die een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problematiek, zullen worden ondersteund.

 

18. Wijkpreventieteams spelen een belangrijke rol bij het signaleren van problemen op het gebied van veiligheid. De PvdA zal deze teams blijven ondersteunen.

 

19. De PvdA vind het niet gewenst dat coffeeshops zich in de directe nabijheid van basisscholen bevinden.

 

BUITENRUIMTE

 

20. Verbeteren van het woonplezier voor alle Feijenoorders is van belang. De groeipotentie op sociaal-economisch gebied van de wijken Bloemhof, Hillesluis, Feijenoord en Afrikaanderwijk zal maximaal benut moeten worden.

 

21. Meer ruimte creëren voor groen, sport en spelen. Dit kan door bijvoorbeeld voor bouw bestemde plekken tijdelijk daarvoor in te zetten zoals bijvoorbeeld Hockeyclub Feijenoord

 

22. Het schoon niveau van het gebiedsdeel Feijenoord scoort laag. Het zwerfvuil is problematisch. Dit veranderen vereist een cultuuromslag c.q. mentaliteitsver-dering bij de bewoners en kortstondig verblijvers in de wijken.

De PvdA wil hieraan aandacht besteden en geld vragen voor projecten, die een bijdrage leveren aan een schone wijk.

 

23. De bewoners van Feijenoord betrekken bij het oplossen van problemen bij parkeren in hun eigen wijk.

 

24. De PvdA ziet het probleem van de verkeersveiligheid in bepaalde delen van het gebied en zal deze onder de aandacht brengen van de gemeenteraad.

 

25. De PvdA blijft aandacht vragen voor de mogelijkheid tot het maken van wooncarrière aan sociale stijgers en het blijven aantrekken van middengroepen naar ons gebied.