Een betaalbare zorgverzekering voor alle Rotterdammers: het is er!

Door Narsingh Balwantsingh op 27 september 2018

De gemeente Rotterdam biedt vanaf 1 januari aan alle inwoners een collectieve zorgverzekering aan met een laag eigen risico van 50 euro. Met deze zorgverzekering zorgen we ervoor dat ook mensen met een laag inkomen die hoge zorgkosten hebben, geen drempels voelen om naar de dokter te gaan. Rotterdam is de eerste stad die dit doet. Wethouder Sven de Lange lanceert dit plan, maar de basis hiervoor lag bij de Partij van de Arbeid.

Verkiezingsbelofte

Barbara Kathmann lanceerde tijdens de verkiezingen al dit plan, samen met Sharon Dijksma. Dit plan ging destijds om drie dingen. Namelijk afstappen van het eigen risico, een straf op ziekte. Daarnaast gaat het om meer inzet op preventie en het voorkomen van zorgmijden. Want iedereen die ziek is, moet naar de dokter kunnen. Dat dit nu gelukt is, is prachtig nieuws.

Huidig raadslid Zorg, Narsingh Balwantsingh: is euforisch: ”we hebben gelijk onze idealen waar kunnen maken. Dankzij onze inzet bij de verkiezingen durven Rotterdammers gewoon naar de dokter te gaan als dat nodig is, en hoeven ze geen zorg te mijden omdat ze bang zijn veel kosten te maken.”

Rotterdampolis

De Rotterdampolis loopt via de VGZ, en was een collectieve zorgverzekering voor alle Rotterdammers met een inkomen tot 130% van het minimum wettelijk inkomen. In de oude situatie viel ongeveer de helft van alle Rotterdammers  onder de doelgroep en kan er dus gebruik van maken.

Nu is nog onbekend hoe hoog de premie voor de nieuwe Rotterdamse verzekering wordt. In november wordt dat duidelijk. Rotterdammers met een laag inkomen die kiezen voor het uitgebreide Rotterdampakket krijgen van de gemeente een premiebijdrage van 120 euro per jaar. Daarnaast kunnen zij het eigen risico, op 50 euro na, meeverzekeren.  Mensen die voor een verhoogd eigen risico kiezen van 885 euro per jaar betalen nog eens twee tientjes minder. Voor wie weinig of geen ziektekosten maakt is de Rotterdampolis dus sowieso financieel oninteressant. Bovendien kunnen mensen met hoge zorgkosten een beroep doen op belastingteruggave. (Lees meer hierover bij RTV Rijnmond).

Narsingh Balwantsingh

Narsingh Balwantsingh

Narsingh Balwantsingh is geboren en getogen aan de Mathenesserweg te Rotterdam-West. Naast zijn werk als raadslid, is hij werkzaam als presentator en programmamaker bij de Publieke Omroep. Wat drijft hem voor de PvdA Rotterdam? “Betere materiële en immateriële voorzieningen voor mantelzorgers, toegang tot huiswerkbegeleiding en remedial teaching voor alle scholieren ongeacht financiële draagkracht zijn enkele

Meer over Narsingh Balwantsingh