Eerlijk loon voor eerlijk werk in 010!

4 december 2020

Rotterdam komt met een primeur: als eerste stad van Nederland betaalt Rotterdam voortaan medewerkers in de culturele sector een eerlijk loon. Daarvoor hebben we maar liefst € 2,75 miljoen vrijgespeeld, waarmee een grote verkiezingsbelofte van de PvdA Rotterdam is ingelost.

“Hier ben ik echt ontzettend blij mee!” Voorman Co Engberts glundert. De cultuurwoordvoerder maakt zich al jaren hard voor een eerlijke beloning in de culturele sector. Teveel mensen verdienen te weinig en kunnen er soms nauwelijks van rondkomen. Zeker in deze Corona-tijd staat het water ze aan de lippen. 

Goed loon voor goed werk

Hardwerkende mensen zien zich verzekerd van een eerlijke waardering voor hun werk, crisis of niet. Engberts: “Er is de afgelopen jaren veel te veel bezuingid op de culturele sector. De salarissen zijn minimaal, vaste contracten bestaan nauwelijks meer. Met 121.000 medewerkers bedraagt de culturele sector maar liefst 10% van de Nederlandse ZZP’ers. Dat moet en kan anders!”

Het miljoenenbedrag wordt opgenomen in de Rotterdamse cultuurnota en moet besteed worden aan eerlijk loon, de wethouder heeft beloofd daar ook op te controleren. 

Als basisfilosofie geldt dat werk eerlijk beloond moet worden, iets waar de PvdA überhaupt voor strijdt. Als je hem doorvraagt op dit standpunt, is Co stellig. “De Nederlandse arbeidsmarkt is volkomen doorgeslagen. Je werkt om te leven, niet andersom. Daarom willen wij sowieso minder flexcontracten en een hoger minimumloon. Ik vind deze miljoenen daarom niet alleen fantastisch voor mensen in de culturele sector, maar het smaakt ook naar meer. Ons doel is: elke Nederlander verzekerd van een goede baan en degelijk inkomen. Maar deze week ben ik hartstikke blij en stiekem ook een beetje trots.” 

Media

Benieuwd naar Co’s verkiezingsbelofte? Die kun je via deze link op Facebook terugzien.