13 oktober 2017

PvdA Rotterdam pleit voor excuses slavernijverleden

De PvdA Rotterdam vindt de houding van de Tweede Kamer om geen formele excuses  aan te bieden voor ons slavernijverleden, onbegrijpelijk. Deze week stemde de Kamer tegen een motie die oproept tot het aanbieden van excuses.

Veel Nederlanders voelen de pijn van die tijd. In Rotterdam strijdt gemeenteraadslid Peggy Wijntuin daarom al jarenlang voor erkenning van, en aandacht voor de pijn van het koloniale verleden. Wijntuin is tevens initiatiefnemer van het Slavernijmonument Rotterdam. Het is mede aan burgemeester Aboutaleb te danken dat Rotterdam een formele jaarlijkse herdenking kent.

Nationale feestdag

Het is voor de PvdA-fractie vanzelfsprekend dat er formele excuses voor het slavernijverleden worden aangeboden. Wij zullen bij de behandeling van de begroting 2018  een motie indienen die oproept om als stad excuses aan te bieden. Want ook Rotterdam heeft donkere bladzijden in die geschiedenis. Als het aan de PvdA Rotterdam fractie ligt, volgen andere steden ons voorbeeld. Tevens roepen wij de landelijke fractie op om ervoor te zorgen dat naast de jaarlijkse herdenking, Keti Koti op 1 juli een nationale feestdag wordt!