Pak de Corona-onderwijsachterstanden aan

Door Co Engberts op 15 mei 2020

Pak de Corona-onderwijsachterstand aan

Elk kind moet het beste uit zichzelf kunnen halen. Voor veel kinderen is dat niet vanzelfsprekend omdat ouders ze daarin niet steunen of niet weten hoe ze kunnen helpen. Onderwijsachterstanden zijn voor mij niet te verteren en we moeten er alles aan doen om die aan te pakken.

De afgelopen maanden waren diezelfde kinderen weer de dupe. Geen lap top om online onderwijs te volgen, geen rust en structuur thuis, geen plekje om te werken; ouders die niet weten hoe ze moeten helpen of het gewoon niet kunnen.

Ik vind dat we ons daar niet bij neer moeten leggen en dat de gemeente hier het voortouw moet nemen. We hebben 30 docenten gevraagd wat zij belangrijk vonden. Met hun input heb ik een voorstel geschreven: gemeente, neem regie om deze onderwijsachterstanden aan te pakken. Begin met een zomerschool en verbind alle partijen in een community om ook het volgende schooljaar extra in te zetten. Het hele plan vind je hier.

Een zomerschool is een goed begin. Bij de opzet daarvan is het voor de PvdA Rotterdam belangrijk dat in ieder geval extra aandacht krijgen: docenten, ouders en organisaties die zich specialiseren in het geven van huiswerkbegeleiding. Wij geloven dat elk van deze groepen belangrijk is voor het succes. 

Concreet vragen we het college:

  • Zet eigen Rotterdamse leraren in, voor een mooie vergoeding
  • Betrek ouders: als zij weten wat wij verwachten, worden kinderen beter geholpen
  • Kijk ook naar de verschillende organisaties gespecialiseerd in het geven van
  • huiswerkbegeleiding: zij hebben al veel ervaringen met het begeleiden van leerlingen en hebben vaak jonge, enthousiaste mensen in dienst
  • Niet alleen spelling en rekenen: zet ook in sport, theater en dansen
  • Knoop verschillende zomerschool-initiatieven aan elkaar, maak ook gebruik van andere partners
  • Voer de zomerschool in op de scholen waar nu achterstandenbeleid wordt gevoerd
  • Extra aandacht voor te lage advisering van kinderen uit groep 8 en geef mogelijkheid om voor de kerst alsnog door te stromen naar een hoger niveau.
  • Bied de mogelijkheid voor kinderen om alsnog over te gaan na een succesvolle afronding van de zomerschool

De zomerschool is het begin. We moeten inzetten op een

gezamenlijke en langdurige inspanning.

En komt dat even mooi uit: het kabinet zegt vandaag geld toe om zomerscholen op te starten. Wij zijn hoopvol dat we dit goed gaan inzetten!

Lees ook: “MBO-studenten verdienen stages!

Co Engberts

Co Engberts

Co Engberts is sinds 2014 raadslid en sinds 2018 fractievoorzitter. “Onderwerpen als woonzekerheid, onderwijs en cultuur maken veel los bij mensen. En sinds de stikstofproblematiek komt er ook enorm veel extra kijken bij de bouwsector. Het loont dan ook enorm om me hiermee bezig te houden. In mijn eerste raadsperiode hield ik me bezig met

Meer over Co Engberts