Grote belangstelling voor een islamitische begraafplaats

23 januari 2018

Persbericht

Er is grote belangstelling voor een islamitische begraafplaats in Rotterdam. Dat blijkt uit een behoefteonderzoek van de PvdA en NIDA in samenwerking met islamitische koepelorganisatie SPIOR. De online enquête is ingevuld door meer dan 500 respondenten. Bijna alle respondenten, (95 procent) willen in Rotterdam-Rijnmond begraven worden als er een islamitische begraafplaats wordt gerealiseerd.

Resultaten

De voorzieningen voor een islamitische begrafenis ontbreken vooralsnog in Rotterdam-Rijnmond. De PvdA en NIDA kregen echter steeds vaker signalen dat, vooral onder de generatie moslims die in Rotterdam geboren en getogen is, de behoefte hiervoor groot is. De initiatiefgroep islamitische begraafplaats Rotterdam-Rijnmond deed de afgelopen maanden een behoefteverkenning onder moslims in Rotterdam.

Als er een islamitische begraafplaats wordt gerealiseerd, dan zou 95%(!) van de respondenten overwegen om in Rotterdam begraven te worden. Er werd tevens gevraagd naar de factoren die een rol spelen bij het maken van deze keuze. Het merendeel van de respondenten gaf aan ‘eeuwige grafrust’ (74%) een belangrijke factor te vinden. Het kunnen realiseren van tradities rondom het islamitisch begraven worden (67%), wordt ook belangrijk gevonden.

Raadslid Fatima Talbi (PvdA) is verheugd over de uitkomsten van het onderzoek: “We zijn de afgelopen jaren benaderd door veel mensen met diverse achtergronden, maar met een gezamenlijk gemis: een islamitische begraafplaats. De resultaten bevestigen dat het draagvlak groot is.”

Gemeenschap aan zet

In overleg met een aantal religieuze organisaties heeft de initiatiefgroep en koepelorganisatie SPIOR alvast een plan met algemene kaders opgesteld. Binnen een jaar hopen zij een concrete locatie en opzet te hebben. Voor de financiering, beheer en organisatie  van de begraafplaats wordt er gerekend op de gemeenschap. De gemeente heeft een faciliterende rol wat betreft locatie en bijbehorende bestemminsplan.

Islamitische begrafenisrituelen

Bij een islamitische uitvaart wordt met veel rituelen rekening gehouden. Zo ligt de overledene bijvoorbeeld bij voorkeur zonder kist, op de rechterzij met het aangezicht in de richting van Mekka. Andere aspecten zijn het zo snel mogelijk begraven worden binnen 24 uur en eeuwige grafrust.

Achtergrond

Vorig jaar vroegen de PvdA en NIDA het college om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een ‘bijzondere’ begraafplaats.  De vragen spitsten zich toe op de financiering en rolverdeling tussen burgers en overheid in de aanloop en realisatie ervan. Uit de beantwoording bleek dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor een initiatief bij de gemeenschap legt.

 

Waar ben je naar op zoek?