1 december 2014

“Helderheid over gebruik van drones”

Sinds een paar dagen circuleert er op internet een fantastisch filmpje met daarin schitterende beelden van Rotterdam, gezien vanuit de lucht. Het filmpje is gemaakt door middel van een drone en laat beelden zien van onder meer de Markthal, het Hofplein en het Centraal Station.

PvdA-raadslid Barbara Kathmann: “Het zijn prachtige beelden en het filmpje wordt dan ook door vele trotse Rotterdammers overvloedig gedeeld via sociale media, zo ook door de gemeente Rotterdam zelf. Echter, de PvdA-fractie heeft signalen ontvangen dat het vliegen met een drone zonder dit vooraf te melden bij de luchtverkeersleiding kan zorgen voor een bijzonder onveilige situatie. Hierbij kan worden gedacht aan een mogelijke botsing van een drone met een traumahelikopter, of aan het neerstorten van een drone, met mogelijk letsel tot gevolg. Vandaar dat ik hierover vandaag schriftelijke vragen stel aan het stadsbestuur. Ook met het oog op de toekomst, aangezien het erop lijkt dat steeds meer particulieren een drone tot hun beschikking hebben.”

“De veiligheid van de Rotterdammers gaat boven alles,” zegt Kathmann. “Ik wil weten wat de gemeente Rotterdam doet om de landelijke wet- en regelgeving omtrent het gebruik van drones te handhaven. Ook hoor ik graag of men het met de PvdA-fractie eens is dat er meer aandacht besteed dient te worden aan de informatievoorziening richting de Rotterdammers omtrent het gebruik van drones, zeker ook aangezien ook de gemeente Rotterdam zelf dit illegaal geproduceerde filmpje heeft gedeeld met haar Facebook volgers.”