29 juni 2021

Herstel de percentageregeling voor Beeldende Kunst!

Wij hebben in Rotterdam een enorm mooie beeldencollectie en monumenten in de openbare ruimte. Ruim vijfenveertig jaar konden makers gebruik maken van de ‘Percentageregeling Beeldende Kunst’ om in opdracht van de gemeente beeldende kunst toe te passen in onze stad. Echter in 2005 is deze regeling geruisloos afgeschaft en zit een nieuwe generatie makers zonder een actieve opdrachtgever.

De PvdA Rotterdam is van mening dat het herstellen en herintroduceren van een dergelijke percentageregeling de openbare ruimte een nieuwe impuls geeft. Tevens een nieuwe generatie makers de gelegenheid geeft om hedendaagse kunstwerken toe te voegen aan onze stad. Rotterdam kent een fraaie geschiedenis als het gaat om beeldende kunst en het zou zonde zijn om deze traditie over te dragen aan steden. Zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Utrecht waar regelingen voor kunstprojecten nooit zijn afgeschaft.

Een nieuwe generatie en een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe invulling. De oude regeling hoeft niet exact in ere herstelt te worden, maar er zijn verschillende mogelijkheden om een nieuwe regeling te introduceren. Met het CBK Rotterdam hebben we een deskundige partij in de stad om deze taak op zich te nemen. We willen dat de wethouder Cultuur hiermee aan de slag gaat!