Impasse in gebiedscommissie IJsselmonde duurt voort.
Blijkbaar had geen van de mogelijke kandidaten vertrouwen in een vruchtbare samenwerking met de twee herkozen voorzitters. Volgens het onderzoeksrapport hebben beiden immers een groot aandeel gehad in de ontstane problemen in de commissie en met de ambtenaren. Het is nu aan de wethouders en aan de gemeenteraad om te bepalen hoe zij hier mee om willen gaan. De kans is groot dat dit het einde betekent voor de gebiedscommissie.
De situatie in de gebiedscommissie IJsselmonde is een bijzondere. Leefbaar is veruit de grootste partij en kan bij stemmingen doorslaggevend zijn voor een meerderheid. Dat is terecht, want dat is hoe de bewoners van IJsselmonde hebben gestemd. Tegelijkertijd is het de taak van de gebiedscommissie om zoveel mogelijk bij consensus te besluiten. Dat hebben we met elkaar afgesproken. Ook andere partijen moeten zich herkennen in de besluiten van de gebiedscommissie en in het team van voorzitters. Als we blijven verschillen van mening kan altijd alsnog door stemming een besluit worden genomen.
Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat andere partijen zich herkennen in dat team. De beste manier is een getalsmatige verdeling over drie partijen. Het voorzitterschap zou dan voor Leefbaar zijn, twee andere partijen zouden een vicevoorzitter leveren. Dat is niet gebeurd. Leefbaar claimt de voorzitter en de eerste vice-voorzitter. Ofwel 2/3e van het aantal functies én de twee belangrijkste functies. Dat doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.
Een andere manier om consensus te zoeken is veel overleggen, proberen bezwaren bij anderen weg te nemen en compromissen te sluiten. Ook dat is niet gebeurd en dat is wellicht nog het meest kwalijk. Verschillende partijen zijn uitgesloten van overleg en worden niet betrokken bij het nemen van besluiten. Dat gebeurt in de achterkamertjes waar de fractie van Leefbaar vergadert.
We hebben met elkaar een gedragscode afgesproken. Daarin staat dat we met elkaar overleggen en proberen consensus te bereiken. Die afspraken zijn genegeerd.
De gewoonte hoe we met elkaar communiceren en besluiten nemen is in deze gebiedscommissie blijkbaar diepgeworteld. Er wordt niet gezocht naar consensus, maar naar een meerderheid, hoe klein ook. Er wordt niet of nauwelijks open met elkaar gesproken. Dat is in het verleden geen succesvolle manier gebleken en heeft ook nu gezorgd voor een onwerkbare situatie
We wensen de wethouder veel wijsheid bij het nemen van zijn beslissing.