Interview: Corona-kapsels knippen

13 mei 2020

Velen zuchtten van verlichting deze week. We mogen eindelijk weer gekapt worden! Dus geen Rutte met een staartje of de hele dag een ‘out of bed look’.

Maar hoe is het eigenlijk voor mensen in contactberoepen om weer aan het werk te gaan? We interviewden een Rotterdamse kapster over haar eerste post-lockdown werkdag.

Hoe was je eerste werkdag na een lange tijd niet te mogen knippen?

De tijd dat we niet mochten knippen hebben we vooral gebruikt om de zaak op te knappen en trainingen te volgen. Ik vond het eerlijk gezegd wel even spannend om weer mensen te knippen. Vooral omdat je weet dat het virus nog onder de mensen is. Het was wel erg leuk om mijn collega’s weer te zien en even je gedachten ergens anders naar te hebben staan.

Waar maak je je meeste zorgen om?

Ik heb mij aan het begin van de crisis zorgen gemaakt of ik mijn baan nog wel zou hebben. Daarnaast hele praktische zaken als het regelen van opvang, en zo. Wat dat betreft ben ik blij dat ik weer aan het werk kan. Aan de andere kant zijn persoonlijke beschermingsmiddelen niet verplicht in onze branche. Er moet een zo-gezegde telefonische screening worden gedaan voordat mensen naar de salon mogen. Dit maakt ons welzijn erg afhankelijk van hoe goed klanten zich aan de regels houden.

Waar heb je het meeste over verbaasd tijdens deze crisis?

Mensen hechten enorm veel waarde aan uiterlijke verzorging. Dat merkte ik aan de vele positieve reacties toen we open mochten maar ook aan de mate van onbegrip op de maatregelen een paar maanden geleden. Tijdens deze crisis zie je gelukkig ineens welke beroepen van waarde zijn voor de samenleving. Heb toch vaak het gevoel gehad dat de contactberoepen ondergewaardeerd worden.

Gelukkig zie ik wel dat we voor dat komende weken volledig volgeboekt zijn en we in ieder geval voldoende werk hebben!

Heb je nog een boodschap die je mee wil geven?

Iedereen is van harte welkom voor een mooie knipbeurt! Volg de RIVM-richtlijnen en toon begrip voor het welzijn van de mensen in contactberoepen! Ben je ziek? Blijf dan thuis.