14 december 2016

Nieuwe stappen voor LHBT’ers in Rotterdam

De hulpverlening aan lhbt-jongeren met psychosociale problemen moet beter in kaart worden gebracht. Dat is het antwoord van het college op vragen van PvdA-raadslid Peggy Wijntuin. Volgens haar is er een gebrek aan goede hulpverlening voor deze specifieke groep. Aanleiding voor de vragen van het raadslid waren ‘schrijnende situaties’ die onder anderen aangevoerd werden door de oprichter van jongerenorganisatie The Hang-Out010.  Burgemeester en wethouders erkennen in hun antwoord  dat specifieke deskundigheid op het gebied van seksuele diversiteit, ‘mede in relatie tot culturele sensitiviteit’, nog niet bij alle welzijn, zorg- en onderwijsinstellingen aanwezig is en dat daarin wordt geïnvesteerd.  Zij beloven met expertisecentrum IDEM in contact te treden om de beschikbare voorzieningen beter inzichtelijk te maken.

De Hogeschool Rotterdam

Een andere vraag van Wijntuin was waarom de Hogeschool Rotterdam op 11 oktober (Coming Out Day) ervoor gekozen had neutraal te zijn in plaats van de regenboogvlag te hijsen. “Juist op de dag waarop aandacht wordt besteed aan het moment dat een lhbt’er openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt.” Uit de beantwoording van het college blijkt dat de hogeschool heeft benadrukt dat een ieder binnen de schoolmuren om veilig uiting moet kunnen geven aan zijn of haar  identiteit  en dat medewerkers en studenten de ruimte krijgen om thema’s te agenderen of aan de kaak te stellen.

BOOS

Dankzij een student die zich ook in de kou voelde staan op Coming Out Day, dook Tim Hofman met zijn programma BOOS op de kwestie. Uiteindelijk werd de regenboogvlag alsnog in top gehesen op het dak van de Hogeschool.

In gesprek met de schooldirectie

Wijntuin zelf was naar aanleiding van haar schriftelijke vragen ook het gesprek met de schooldirectie aangegaan. Dit gebeurde op uitnodiging van de laatste en op verzoek van het raadslid in aanwezigheid van studenten, docenten en voorlieden uit de Rotterdamse lhbt-gemeenschap.  Peggy Wijntuin: “Dat gesprek ging niet alleen over het hijsen van de vlag, maar ook over diversiteit en inclusiviteit binnen de schoolmuren en binnen de opleidingen. Het was een positief gesprek dat zeker navolging zal krijgen!”

Lees hier de eerdere berichtgeving over dit onderwerp.