12 maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016

Prins Alexander Nieuwsbrief maart 2016

Partijgenoten,

Zoals u ziet zijn we opnieuw gestart met een nieuwsbrief. Het bestuur hecht veel waarde aan het goed informeren en het betrekken van onze partijgenoten. Er is altijd veel te vertellen. De wereld verandert en het is belangrijk om als partij daarop in te spelen en vooral onze kennis en visie te delen.


We zijn verheugd dat onze leden Hans Melief en Mary Gerritse  het samenstellen van een nieuwsbrief op zich wil nemen.  De bedoeling is de nieuwsbrief maandelijks uit te laten komen.

U zult in de nieuwsbrieven zakelijke informatie vinden,  zoals de agenda’s  van het bestuur maar daarnaast ook actuele informatie van de Ogen en Orengroep,  verslaglegging van bijeenkomsten, excursies en soms een thema of een vraag.

We proberen de nieuwsbrief toegankelijk te houden door verslagen en artikelen kort te houden en we schrijven in begrijpelijke taal. Daarnaast zijn we niet vies van een beetje humor of ironie. Commentaar is altijd welkom, want daar kunnen we wat van leren. Alle reacties mailen naar [email protected]

De nieuwsbrief zal digitaal naar u worden gezonden. De leden die niet digitaal te bereiken zijn krijgen de brief thuis bezorgd. Naast de nieuwsbrief maken we ruim gebruik van multimedia zoals Facebook (link) en onze eigen PvdA (link) website.

Ik wens u veel leesplezier.

Paul van Meurs


 

Dinsdagavond 15 maart:

Jaarvergadering in de Open Hof, Hesseplaats 441, 3069 EA, aanvang 20.00 uur

Onze jaarvergadering is dit jaar op een andere plek dan u gewend bent, de vergadering vindt plaats in de Open Hof in Ommoord. We besteden graag tijd aan inhoudelijke onderwerpen en willen daarom het statutair verplichte gedeelte zo kort mogelijk houden. Daarna geven, op verzoek van leden,  gemeenteraadsleden en gebiedscommissieleden toelichting op actuele onderwerpen. Ook hebben wij het ombudsteam gevraagd om iets over hun werk te vertellen.

Als u een onderwerp op de agenda van de jaarvergadering wilt zetten, kunt u dit met motivatie indienen voor 8 maart.

Agenda vergadering:

●       Opening, mededelingen, vaststelling agenda, ingekomen stukken

●       Notulen afdelingsvergadering 3 december 2015*

●       Jaarverslag 2015*

●       Financieel jaarverslag en verslag kascontrolecommissie*

●       Verkiezing kascontrolecommissie

●       Bestuur, bekrachtiging bestuurslidmaatschap René Hoff

●       Rondvraag, sluiting statutair gedeelte

●       Gemeenteraadsfractie, gebiedscommissieleden en ombudsteam aan het woord.

* de stukken zijn op te vragen via [email protected] of bij de secretaris via 010-2201060

Excursie naar het Europarlement.

Op 24 februari organiseerde de onderafdeling Prins Alexander een studiereis naar het Europarlement. In Brussel bezochten we eerst de PES ofwel het Partijbureau van de sociaaldemocraten. Dit bureau probeert zaken voor de sociaaldemocraten op de agenda te krijgen vanuit een gezamenlijk standpunt.Om dit voor elkaar te krijgen moet je wel een zeker talent en geduld hebben. Een dringende vraag vanuit onze groep was, ‘hoe dragen de sociaaldemocraten nu hun standpunt uit ten aanzien van vluchtelingen, we horen eigenlijk alleen maar rechts populistische partijen’. Het antwoord was, ‘we hebben de media niet in onze zak zitten en ons standpunt is dat degene die echt hulp nodig heeft deze moet krijgen’. Daar kunnen we het dan even mee doen.

Bij het Europarlement werd onze groep door Agnes Jongerius ontvangen. Agnes vertelde de overgang van de vakbond naar het EP groot te vinden. De trajecten zijn bij het EP veel langer dan bij de vakbond, maar zeker zo belangrijk.

Het werk wordt voornamelijk in commissies uitgevoerd. Agnes heeft zitting in enkele commissies met o.a. de aandachtsgebieden werkgelegenheid, sociale zaken en internationale handel. Je kunt als partij niet aan alle commissies deelnemen. Het systeem werkt als volgt. Iedere partij krijgt een aantal punten. Met die punten kan men zich inkopen in een commissie. De prijs per commissie verschilt, zo zijn er commissies zoals economie en handel waar iedereen aan wil deelnemen. Dat kost dan veel punten. Er zijn ook commissies die zijn zo weinig populair dat je er gratis in mag. Bijvoorbeeld de commissies vrouwen en visserij. Wat op zich toch weer moeilijk te begrijpen is want op beide gebieden is voldoende te doen. Er zijn geen commissies waar je bonuspunten voor zou krijgen. Wil je in de commissie rapporteur worden dan kost je dat ook weer extra punten. Als rapporteur heb je namelijk  meer invloed op de uitkomsten.

Er zijn 20 vaste commissies. Wil je daar meer van weten, volg deze link vaste commissies

Agnes heeft regelmatig gesprekken met lobbyisten die hun kant van de zaak belichten. De lobbyisten vertegenwoordigen o.a. milieuorganisaties en woningcorporaties. Het is dus niet alleen de tabak- en  de wapenindustrie die lobbyisten heeft. In Brussel lopen 25.000 lobbyisten rond.

Bij de zitting van het Europarlement was een debat gaande over de ‘Brexit’. Ieder van de 28 lidstaten (751 parlementsleden) krijgt spreektijd. Men maakt zijn statement en verlaat dan meestal de zaal. Enkele leden blijven en geven soms een reactie op de spreker. Een discussie kan niet echt plaats vinden. Daar is te weinig tijd voor. De voorlichter die onze groep begeleidde, vertelde ons dat alle beslissingen in de wandelgangen genomen worden. In het parlement hoorden we Marine Le Pen vertellen dat zij de Britten hun soevereiniteit gunt. Anderen bleken daar wat minder enthousiast over te zijn. Hoewel Marcel de Graaff van de PVV zelfs nog over ‘Nexit’ sprak. Maar dat is gelukkig geen actueel discussiepunt in Nederland.

Het was een leerzame en boeiende dag. Zo komt Europa wel heel dichtbij.

Nu denkt u misschien, er zijn zoveel foto’s gemaakt en er staan er hier maar een paar van het dagje uit. Alle foto’s zijn geplaatst op ons Facebook en  op onze eigen PvdA website.

 Hans stelt zich voor

Goedendag allemaal. Ik wil me hierbij even kort voorstellen. Ik ben Hans Melief en ben in 1959 in de jeneverstad Schiedam geboren. Met mijn 18de  jaar ben ik naar de grote stad Rotterdam verhuisd. Eerst een huis gekraakt, wat in de jaren 70 – 80 gewoon was .Ik vind Rotterdam een geweldige stad. Sinds mijn 18de ben ik lid van de PvdA en de vakbond. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Wat ik wel  jammer vind, is dat ik niet eerder actief ben geworden in de politiek. Ik wilde het altijd wel, maar het leven als student, jonge vader en werknemer is nu eenmaal druk. Vorig jaar werd ik door Mary Gerritse benaderd om eens naar een bijeenkomst van de onderafdeling van Prins Alexander te komen. Ik ben daar naar toe gegaan en vond het direct boeiend. De ontvangst was vriendelijk en ik word betrokken bij zaken die er toe doen. Omdat ik voor mijn werk al gedurende 7 jaar wekelijks een nieuwsbrief schrijf heb ik aangeboden dit ook voor de onderafdeling Prins Alexander te gaan verzorgen en zodoende deze eerste brief. Nog even kort; ik werk in de gezondheidszorg (Antes GGZ) en 1 dag per week werk ik als vakbondsconsulent. Je kunt me vinden op Facebook en LinkedIn onder mijn eigen naam.

 Ogen en Orenbijeenkomst

Afgelopen maand heeft er weer een Ogen-en-Orenbijeenkomst plaatsgevonden. Samen met vertegenwoordigers van Laurens en het Wijkteam Nesselande hebben we gesproken over de zorg. Ook gemeenteraadslid Fatima Talbi was aanwezig. De  volgende zaken zijn aan de orde gekomen:

●     Het blijkt dat de informatievoorziening voor de toegang tot zorg nog veel te wensen over laat. De Vraagwijzer is nauwelijks bekend, er is onvoldoende publiciteit aan gegeven.

●    Wat betreft de transitie van de zorg van de rijksoverheid naar de gemeenten, zijn er nog een aantal kinderziekten. We moeten ons wel realiseren dat het vóór 1 januari 2015 ook niet vlekkeloos verliep.

●  Wij vermoeden dat er druk uitgeoefend wordt op het Wijkteam om het aantal indicaties voor zorg zo laag mogelijk te houden, in verband met de wens om te bezuinigen. Zelf ervaren ze een dergelijke druk niet.

● Er worden verzorgingshuizen gesloten, waadoor mogelijk in de nabije toekomst een tekort in opnamecapaciteit ontstaat.

 Het is naar onze mening onacceptabel dat de dagbesteding voor dementerenden zo drastisch wordt verminderd. Dit geeft een zware belasting voor de partner of de familie.

●  Op de thuiszorg, de verpleegkundige hulp, wordt niet bezuinigd. Op de huishoudelijke hulp soms wel. Als het kan, moeten mensen een eigen bijdrage betalen. Voor veel eenzame en geïsoleerde ouderen kan de huishoudelijke hulp ook een vorm van noodzakelijke zorg zijn. Dan zou je daar niet op moeten bezuinigen.

Zorgen voor de sociaaldemocraten

De komende verkiezingen in Nederland zijn een grote zorg. Onze partij heeft de verantwoordelijkheid genomen om mee te regeren en in deze periode zijn er forse wijzigingen doorgevoerd en dat maakt zeker niet populair. Er komen allerlei problemen op ons af. De vluchtelingen en uiteraard allerlei zaken waarbij mensen het vertrouwen in het reguliere stelsel beginnen te verliezen. Banken die gefinancierd worden door belastingbetalers. Multinationals die geen belasting hoeven te betalen zoals Starbucks. De problemen in de gezondheidszorg zoals de PGB en de afbraak van de ouderenzorg, problemen met de thuiszorg en de WMO. De regerende partijen zijn niet in staat de huidige problemen op korte termijn op te lossen en daarom zullen twijfelende kiezers mogelijk kunnen gaan overhellen naar andere partijen. De PvdA zal nog meer energie dan gebruikelijk, moeten steken in een overtuigende campagne. Maar een campagne kan alleen goed zijn met een overtuigend verhaal door een politiek leider. Ik ben benieuwd hoe wij de komende verkiezingen zoveel mogelijk stemmen kunnen behouden. Heb jij een idee, laat het ons weten!