Rotterdam groen én sociaal!

21 oktober 2020

Als PvdA willen we een leefbare wereld nalaten aan onze kinderen. Vanuit onze fractie focussen we ons daarom op schone lucht, fijn wonen, comfortabel vervoer en gezond voedsel voor alle Rotterdammers. Rotterdam moet klaar zijn voor de toekomst. Gelukkig doen we hier veel aan met dit college. Zo staat verduurzaming hoog op de agendaEr is een energietransitiefonds opgericht en via het herstelprogramma Rotterdam Sterker Door kunnen VvE’s, ondernemers, huurders en woningeigenaren een energievoucher aanvragen om hun woning of pand te verduurzamen. 

Onze eigen Dennis Tak sprak vrijdag live met Europarlementariër Mohammed Chahim om te bespreken wat beter kan. Zo worden de kosten van de transitie niet eerlijk verdeeld en vertelde Mohammed dat veel kostenbesparende maatregelen niet terechtkomen bij de mensen die het geld het hardst nodig hebben. Dit moet echt anders. Iedereen is gebaat bij schone lucht en goed geïsoleerde huizen, maar de energietransitie mag absoluut niet de ongelijkheid tussen mensen vergroten.  

Sociaal en duurzaam werkt

Zo kan een sociale energietransitie enorm veel betekenen voor mensen met een laag inkomen. Mohammed vertelde ons hoe zonnepanelen zomaar 300 tot 600 per jaar op je energierekening kunnen besparen. Met een goed geïsoleerd huis kan deze besparing zelfs verdubbelen. Het is alleen wel erg duur.
Daarom kun je momenteel als huizenkoper of huizenbezitter hiervoor een lening aanvragen. Nadeel is dat om een lening te krijgen, je genoeg geld moet verdienen en/of hebben. Deze maatregel bereikt dus niet de mensen die een kleine portemonnee hebben en die het hard kunnen gebruiken om honderden euro’s te besparen.  

Honderden euro’s per jaar zijn voor iedereen fijn,
maar voor deze mensen verandert het hun leven.  

Mohammed was heel duidelijk: dit kan anders. In Europa zijn er fondsen om huizen duurzaam te renoveren. Lokale politiek kan ervoor zorgen dat méér mensen die kunnen gebruiken. Sluit bijvoorbeeld als gemeente deze leningen af voor de inwoners van je stad of dorp, of zorg ervoor dat woningcorporaties dat doen. 

Daadkracht 

Rotterdam kan de transitie niet alleen waarmaken en met alleen huizen renoveren komen we er niet. Brede samenwerking met zowel de landelijke politiek als met de Europese Unie is noodzakelijkZo is de Rotterdamse haven verantwoordelijk voor ongeveer 17% van de landelijke CO2uitstoot. Om CO2-neutraal te worden staan we als Rotterdam dan ook voor een grote opgave
De Rotterdamse haven heeft al duidelijk een doel gesteld: CO2-neutraal in 2050. Het Havenbedrijf heeft hier wel politieke hulp bij nodig. Alleen samen kunnen wij voorop in deze grote verandering. 
Hier zijn we continu mee bezig. We dienden laatst een motie in om regionale, nationale en internationale krachten te bundelen. Als de haven wil verduurzamen en hier hulp bij nodig heeft, is het namelijk niet alleen voor onze stad interessant om hierbij te helpen. De haven is essentieel voor onze economie en verdient aandacht op alle niveaus.
Zo willen wij de smerige schoorstenen vervangen voor de duurzame energiebronnen van de toekomst 

Dit doen we.

Rotterdam verduurzaamt en er gebeurt veel. Oervoor te zorgen dat dit allemaal op een sociale manier gebeurt, hebben Dennis en Mohammed een initiatief bedacht. In de Europese Unie is een herstelplan opgericht om sterker uit de corona crisis te komen. Zo komt de EU bijvoorbeeld met de renovatiegolf strategie. Hiermee worden miljarden geïnvesteerd in het verduurzamen van huizen.   Dennis en Mohammed gaan deze renovatiegolf naar Rotterdam halenEen golf die ervoor gaat zorgen dat er geld en werkgelegenheid naar Rotterdam komt door onze huizen te verduurzamenWant goed geïsoleerde huizen zorgen voor een lagere energierekening, minder CO2uitstoot en een fijnere leefomgevingLaten we onze economie erop bouwen. 

Voor ons blijft het cruciaal dat wij een schone wereld achterlaten voor onze kinderen. De weg daarnaartoe moet er sociaal uitzien. Iedereen verdient het de voordelen te ervaren van een schone economie zonder armoede