12 januari 2016

Ruimte voor ateliers in Delfshaven

Kunstenaars die atelierruimte huren in voormalige schoolgebouwen aan de Osseweistraat en de Schonebergerweg in Delfshaven dreigen te moeten vertrekken. De gemeente is van plan deze ateliers te verkopen als kluswoningen en heeft zelfs al een aantal open dagen gehad. De gemeente is van plan om voor één van de panden al eind januari woningen toe te wijzen aan kopers.

PvdA-raadslid Co Engberts (Cultuur) “Kunstenaars maken al tientallen jaren gebruik van de gebouwen. De wijze waarop de gemeente deze kunstenaars nu lijkt te passeren als serieuze partij voor de koop en ontwikkeling van deze panden, is volgens ons niet correct. Naar onze mening moet het voor kunstenaars mogelijk zijn om de panden te verwerven en te gebruiken als atelierruimte. Wij zijn niet tegen kluswoningen, maar vinden wel dat een kluswoning niet per definitie meer waarde voor een buurt heeft dan atelierruimte voor kunstenaars. Wij hebben daarom samen met de SP en de Partij voor de Dieren gevraagd om deze gang van zaken zo snel mogelijk in de gemeenteraad te bespreken.”

Co Engberts heeft in november al aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Hij diende toen een motie in om te zorgen voor voldoende betaalbare atelierruimte.