Snel kant en klare betaalbare woningen

12 maart 2022

De PvdA Rotterdam wil de komende 1,5 jaar 10.000 mooie kant en klare woningen in Rotterdam en directe omgeving neerzetten.

Dat is broodnodig, omdat de woningnood nu al enorm is. Starters, studenten en senioren kunnen geen betaalbare woning vinden. Met de komst van duizenden oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne is de noodzaak nog veel groter om snel met oplossingen te komen.

Daarvoor moeten we alles uit de kast halen en buiten de gebaande paden treden. Dat willen we samen met woningcorporaties. 22 corporaties in onze regio maakten het statement op 7 maart dat zij klaar staan om 30.000 woningen Rotterdam en omgeving te bouwen.  Ze kunnen wat de PvdA Rotterdam betreft gelijk aan de slag met de kant en klare woningen. Dat kan op tijdelijke plekken voor een periode van 10 jaar, maar een langere periode is ook mogelijk.

Er zijn genoeg braakliggende terreinen of leegstaande bedrijventerreinen waar de komende jaren anders nog niets zal gebeuren. Het is nodig dat we hiervoor terreinen snel kunnen inzetten en dat betekent dat we procedures moeten versnellen. Wetgeving moet waar nodig aangepast om snel infrastructuur aan te leggen en bedrijventerreinen een woonbestemming te geven. Er is een crisis en herstelwet 2.0 nodig zodat we tijdelijk snel woningen neer kunnen zetten los van langdurige bestemmingsplanprocedures.

Deze onconventionele oplossing is nodig om zo snel mogelijk de druk af te laten nemen en structureel de woningmarkt op orde te krijgen. Alleen door alles uit de kast te trekken, is het mogelijk om de woningmarkt weer toegankelijk te maken voor álle Rotterdammers.