5 april 2017

Structurele aanpak voor blauwalg Kralingse Plas!

De PvdA Rotterdam blijft hameren op een structurele aanpak om de blauwalg in de Kralingse Plas te bestrijden. Tegen beter weten in, is de aanpak met waterstofperoxide/blondeermiddel desastreus gebleken.

Blauwalg groeit goed

De PvdA Rotterdam maakt zich sinds jaar en dag, op gemeente- en wijkniveau, hard voor een leefbare en prettige woonomgeving voor Rotterdammers. Zo ook voor de Kralingse Plas. Een gebied dat door veel Rotterdammers gebruikt wordt als een collectieve achtertuin. Sinds enkele jaren duikt ieder jaar de hardnekkige blauwalg op in de Kralingse Plas. De periode dat de blauwalg er is wordt veel Rotterdammers een verkoelende duik ontnomen en tot dusver wordt er over de oplossing geen knoop doorgehakt. Enkele jaren geleden is er een grote herstructurering geweest van het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. In die tijd zijn fouten gemaakt waarbij het afgegraven en voedingsrijke bodemslib vanaf de kades weer terug de Plas in is gegleden. Door deze sliblaag en en een hoog fosfor gehalte van het water is de ideale cocktail ontstaan waar blauwalg goed van groeit.

Structurele aanpak

Ook in 2015 en 2016 bepleitte de PvdA Rotterdam al meermaals om samen met het waterschap en de provincie een structurele aanpak voor dit probleem te vinden. Zelfs een uitgestoken hand met geld vanuit het Waterschap deed wethouder Eerdmans niet bewegen om voor de structurele oplossing van het probleem te gaan. In plaats daarvan heeft hij opdracht gegeven om tegen vele waarschuwingen in tot twee maal toe waterstofperoxide in het water te injecteren. De visstand is daardoor nu met 93% gedaald. PvdA-raadsleden Barbara Kathmann en Aruna Radjkoemar hierover:

De structurele oplossing kost eenmalig 5,5 miljoen waarbij de kosten verdeeld kunnen worden onder Provincie, Waterschap en gemeente Rotterdam. Nu is er gekozen voor een lapmiddel waarbij iedere keer voor een paar ton aan chemicaliën de plas in stroomt. De desastreuze gevolgen hebben we nu gezien. Achteraf praten is altijd makkelijk, maar in dit geval telde een gewaarschuwd mens voor twee. Voor ons blijft als een paal boven water dat we een structurele oplossing wilde en dit nog steeds willen,  zodat Rotterdammers en dieren gewoon dit natuurgebied kunnen blijven gebruiken.

Morgen wordt er in de gemeenteraad weer gesproken over dit probleem, omdat de kans zeer groot is dat er deze zomer gewoon weer blauwalg te vinden zal zijn in de Kralingse Plas.