14 april 2015

Treurige meltdown museum van topformaat

Vanavond werden de harde conclusies van het onderzoek van Gitta Luiten naar de bedrijfsvoering, het collectiebeheer en de museale functie van het Wereldmuseum bekend gemaakt. Een onderzoek waar de PvdA-fractie samen met de PvdD, SP en GroenLinks maanden geleden al om vroeg. PvdA-raadslid Co Engberts (Cultuur): “Hoe verder je leest, hoe stiller je wordt.”

“Een museum van topformaat zit tegen een meltdown aan. Uit het onderzoek van Luiten blijkt dat het over de volle linie treurig gesteld is met het Wereldmuseum,” zegt Engberts. “Een belangrijke vraag is waarom de signalen zo lang genegeerd zijn en hoe het zo verkeerd heeft kunnen gaan. Wij hebben als linkse oppositie de afgelopen maanden meerdere malen aangedrongen op actie en ik ben blij dat dit onderzoek nu op tafel ligt zodat er actie kan worden ondernomen. Het museum hangt als een loshangende struik boven de afgrond. Deze onzin moet zo snel mogelijk stoppen.”

“Topprioriteit moet zijn het terugbrengen van de expertise. Een museum zonder inhoud en deskundigheid is niets. Eventueel kan hier worden samengewerkt met andere musea om kennis terug te halen,” zegt Engberts. “Ik verwacht dan ook snel een inhoudelijker visie op het Wereldmuseum langs alle punten uit het rapport, waaronder educatie.”

Lees hier, hier en hier meer over de inzet van Engberts de afgelopen maanden m.b.t. het Wereldmuseum.

In de bijlage vindt u het volledige onderzoeksrapport van Gitta Luiten zoals dat vanavond werd gepresenteerd.