9 april 2014

Veiliger in metro door surveillant

Uit onderzoek blijkt dat reizigers zich een stuk veiliger voelen in de metro door de inzet van ov-surveillanten. PvdA-raadslid Barbara Kathmann (Verkeer & Vervoer) is blij dat de inzet van de surveillanten, gestart op initiatief van de PvdA, zijn vruchten afwerpt.

“In 2003 diende de PvdA al een motie in om de mogelijkheden te bekijken om niet alleen in de trams meer toezicht te creëren, maar ook op de metrostations. Deze motie is toen, ondanks het afraden van de wethouder, aangenomen. Met steun van de hele raad, behalve van het CDA en de VVD,” zegt Kathmann. “Ik ben dan ook erg blij dat de inzet van de surveillanten werkt.”

Dagelijks gaan er ongeveer veertig toezichthouders mee op de voertuigen tussen CS en Slinge, Oostplein en Nesselande en Marconiplein en Capelsebrug.

“Mensen moeten zich prettig en veilig voelen in het openbaar vervoer. Dat is voor de PvdA al jaren een belangrijk aandachtspunt,” zegt Kathmann. “Mensen die zich misdragen moeten worden aangepakt. Wie zich misdraagt op de tram mag bijvoorbeeld maximaal twee maanden niet met die lijn reizen. Overtreders van het verbod krijgen een geld­boete of een celstraf.”

Het OV-verbod voor raddraai­ers in tram en metro is een idee van PvdA-raadslid Peter van Heemst en werd in 2008 ook landelijk opgepikt.

Een greep uit de artikelen over de inzet van de PvdA met betrekking tot het veiliger maken van het openbaar vervoer in de stad:

Meer toezicht ook op metrostations (2003)http://www.pvdarotterdam.nl/actueel/nieuws/nieuws_item/t/veilig_ov_meer_toezicht_ook_op_metrostations

OV-verbod voor raddraaiers (2008)http://www.pvdarotterdam.nl/actueel/nieuws/nieuws_item/t/pvda_kom_snel_met_ov_verbod

Minder agressie tegen RET’ers (2010)http://www.pvdarotterdam.nl/actueel/nieuws/nieuws_item/t/minder_agressie_tegen_ret_ers