Verslag: PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bezoekt Charlois

15 augustus 2018

Woensdag 8 augustus bezocht PvdA Kamerlid Henk Nijboer, op uitnodiging van de PvdA Charlois, de wijken Tarwewijk en Carnisse om een beeld te krijgen van de wijken.

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) heeft ambitieuze doelstellingen. Positief is dat het kabinet 130 miljoen euro bijdraagt aan het NPRZ, mits de gemeente een gelijk bedrag hiervoor uittrekt. Miriam van Lierop (Programmamanager Wonen) vertelde dat het de goede kant op gaat op gebied van wonen. Steeds meer Rotterdammers van Noord kopen een woning op Zuid. De wijken worden aantrekkelijker en de waarde van het vastgoed gaat omhoog.

Keerzijde is dat er huisjesmelkers op af komen die willen mee profiteren van de waardestijging en in korte tijd zoveel mogelijk willen verdienen. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid van de wijk. Ook kost het zo de gemeente meer geld om woningen op te kopen. Na een toelichting was een wandeling door de wijken om een aantal projecten te bekijken.

Heleen Zwebe en Edo Gommers van de Stichting Urbannerdam liepen ook mee. Ze begeleiden kopers van woningen die opgeknapt worden. Voor Verengingen van Eigenaren is er per eigenaar een bedrag van 4000 beschikbaar. Een voormalig bordeel aan de Katendrechtse Lagedijk wordt bijvoorbeeld verbouwd tot een mooi woonhuis. Er moet nog veel gebeuren!

Na een wandeling over de dorpsweg bezochten we het steunpunt van Woonbron aan de Lepelaarsingel. Ze hebben diverse sociale projecten om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Hoewel het bezit van de corporatie beperkt is, neemt Woonbron als “goede buur” ook de verantwoordelijkheid om naar de particuliere voorraad te kijken bijvoorbeeld met een buurtconciërge.

Henk Nijboer schrok van het grote probleem van de huisjesmelkers die te hoge huren vragen aan huurders in Carnisse en de Tarwewijk. De gemeente heeft te weinig mogelijkheden om dit aan te pakken, bijvoorbeeld door boetes uit te delen als verhuurders meer vragen dan de maximale toelaatbare huur. Hij gaat kijken wat “Den Haag” kan bijdragen aan dit probleem.