Stagediscriminatie? Weg ermee!

Door Co Engberts op 6 september 2018

Iedere student moet zeker zijn van gelijke kansen, wie je ook bent. Want elk talent verdient het om gezien te worden. Uit nieuwe cijfers blijkt dat allochtone mbo’ers vier keer vaker moeten solliciteren dan hun autochtone medestudenten. Dit is onaanvaardbaar. Mensen maken het te vaak mee dat ze geen stageplek vinden vanwege  hun achternaam, hoofddoek of huidskleur. Gelukkig heeft het Kabinet maatregelen aangekondigd. Nu is het tijd voor de gemeente Rotterdam om op te staan.

Stagediscriminatie is chronisch probleem

Na eerdere acties van de PvdA Rotterdam in 2016 en eerder dit jaar is het weer (en nog steeds) raak. Fractievoorzitter Co Engberts vindt het schokkend dat stagediscriminatie aan de orde van de dag blijft. ”Het is een schrikbeeld voor studenten én ouders. Geen stage betekent geen diploma, wat betekent geen werk. Het is voor ons niet te verteren dat je geen kansen krijgt vanwege je achternaam, religie of je ouders.”

Tijd voor actie

De PvdA is dan ook blij dat het probleem breed wordt gezien. ”Het is dan ook goed te zien dat de minister het omarmt, dat de werknemers het omarmen en dat het onderwijsveld het omarmt. Iedereen vindt het dus, dus nu tijd voor actie! Het onderzoek wat er komt is natuurlijk goed, maar geen echte actie. Betrek deze problematiek nou in de leer-werkakkoorden en bij de grote projecten die wij met de gemeente doen.”

Het coalitieakkoord wat vlak voor de zomer gesloten is staat ook vol met maatregelen. Zoals bijvoorbeeld mystery guests. De PvdA is ook blij met het plan het College om te komen met een Actieplan Discriminatie.

Deel je verhaal

Kamerlid Kirsten van der Hul verzamelt verhalen om er écht werk van te maken. Maak jij (of iemand in jouw omgeving) het ook mee dat je geen stageplek vindt vanwege je achternaam, hoofddoek of huidskleur? Laat het haar weten.

Co Engberts

Co Engberts

Co Engberts is sinds 2014 raadslid en sinds 2018 fractievoorzitter. “Onderwerpen als woonzekerheid, onderwijs en cultuur maken veel los bij mensen. En sinds de stikstofproblematiek komt er ook enorm veel extra kijken bij de bouwsector. Het loont dan ook enorm om me hiermee bezig te houden. In mijn eerste raadsperiode hield ik me bezig met

Meer over Co Engberts