Zeg nee tegen de bezuinigingen op het OV!

29 juni 2022

Meer dan vierhonderd wethouders, raadsleden, gedeputeerden en statenleden uit heel Nederland roepen het kabinet om het OV te redden. Het kabinet staat namelijk op het punt om noodlijdende vervoersbedrijven in het OV niet langer te steunen. Het gevolg is dat in 2023 zo’n 20 tot 30% van het OV geschrapt dreigt te worden. In een paginagrote brandbrief in de Volkskrant, slaken honderden politici en bestuurders van gemeenten, provincies en vervoersregio’s uit heel Nederland een laatste noodkreet richting Tweede Kamer en kabinet.

In de brandbrief wordt het kabinet opgeroepen om garant te staan voor 500 miljoen euro om de verliezen op te vangen als het aantal reizigers in de bus, tram en metro niet snel genoeg aantrekt. De OV-bedrijven krijgen tot eind dit jaar coronasteun om het verlies aan inkomsten door het sterk gedaalde aantal reizigers op te vangen. Het aantal reizigers werd de laatste twee jaar gehalveerd. Overheden hielden door steun zo’n 90 procent van hun OV-netwerk in stand. Maar die steun stopt aan het einde van dit jaar. PvdA Rotterdam raadslid Co Engberts:

“Of ze nou naar hun werk gaan, op bezoek bij familie of terug naar huis na een avondje stappen. Voor vele Rotterdammers is het openbaar vervoer onmisbaar en zouden de geplande bezuinigingen rampzalig kunnen uitpakken. Daarom hopen we op deze manier een signaal te geven aan het kabinet want het OV-netwerk in Nederland moet gewoon in stand blijven. De acties zullen door blijven gaan totdat de bezuinigingen van tafel zijn!”

Donderdag biedt Arne Schaddelee namens alle ondertekenaars de brief en het eerdere pamflet aan Vivianne Heijnen aan, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, in de hoop dat zij haar mening zal herzien. Ook zal hij de brief aan verschillende Kamerleden aanbieden.