PvdA, DENK, GroenLinks, VVD, CU/SGP, CDA en D66 presenteren aanvalsplan racisme en discriminatie
Vandaag dienden we met zes andere partijen een aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in. In juni gingen vele duizenden mensen de straat op uit protest. Zo voegden wij ons bij de demonstratie in Rotterdam op 3 juni om voor eens en voor altijd onze vuist te ballen: genoeg is genoeg. In grote eenheid met elkaar, was er van polarisatie geen sprake. Het gezamenlijk indienen van dit plan bewijst dat eens te meer.
Onze vuist blijft gebald. We zijn er klaar mee, zoals alle duizenden mensen van de BLM-demonstraties. Met nieuwe regels, actief beleid en door de verantwoordelijkheid voor inclusie ook neer te leggen bij bijvoorbeeld werkgevers, moeten we werken aan een samenleving waar mensen niet structureel worden achtergesteld.
Daarom nu dit plan, om een doorbraak te forceren en in Rotterdam iedereen gelijke kansen te bieden.
Wij zijn trots op dit plan en in het bijzonder op een aantal punten waar wij ons voor hebben ingezet:
-
Positieve Rolmodellen:
Al eerder heeft onze Steven gepleit voor het inzetten van positieve rolmodellen bij het tegengaan van jeugdcriminaliteit en problemen onder jongeren. Positieve rolmodellen zijn ongelofelijk belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren van voorbeelden. Het voedt dromen, en geeft houvast.
Daarom pleiten we voor het opzetten van een programma waarmee Rotterdamse kinderen kennismaken met positieve rolmodellen van alle achtergrond.
-
Een oudermavo:
Uit tal van studies blijkt dat de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kind enorme invloed heeft. De mate van ouderbetrokkenheid blijkt zelfs een betere voorspeller van de onderwijsprestaties dan het leervermogen van het kind zelf.
Daarom willen wij een terugkeer van een breed toegankelijke oudermavo, oftewel een avondschool voor ouders, waar zij de kennis en taal kunnen leren die nodig zijn om hun kind met school te helpen. Nergens is het zo belangrijk als hier.
-
Gelijkwaardigheid stimuleren bij werkgevers
Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven die aandacht besteden aan het creeëren van een inclusieve en veilige werkomgeving. Daarom is het zaak om goede praktijken verder te verspreiden en ondernemers die vragen hebben over hoe ze in bedrijven gelijkwaardigheid kunnen stimuleren en bedrijven te bestraffen die de fout in gaan.
Onze Duygu heeft al eerder gepleit voor een aantal maatregelen om kennis en maatregelen tussen werkgevers uit te wisselen. Nu gaat het er dan ook echt van komen!