Gemeenteraad: “Te veel mensen in Rotterdam leven aan de rand. Wij moeten ze helpen.”

9 oktober 2024

Afgelopen donderdag hadden we een bijzondere raad. Niet alleen omdat we geen burgemeester als voorzitter hadden (op 10 oktober wordt Carola Schouten beëdigd), maar ook omdat onze Merel haar maidenspeech heeft gegeven. Een moment dat je maar één keer als raadslid meemaakt.

In deze gemeenteraad kwamen veel onderwerpen aan bod die ons als sociaaldemocratische partij belangrijk zijn, waaronder het ondersteunen van daklozen in Rotterdam, het aanpakken van de schuldenindustrie en het behouden van een schone stad.

Schuldenindustrie

Verdienmodellen die over de rug van kwetsbare mensen gaan, zijn voor ons onacceptabel in Rotterdam. De gemeente moet dan ook meer doen om deze industrie aan te pakken. Daarom hebben wij een meldpunt opgezet over bewindvoerders om te leren wat er fout gaat in de schuldenindustrie. Dan kunnen we echte veranderingen doorvoeren, iets wat de meeste mensen, waaronder de bewindvoerders zelf, willen. Hiervoor hebben wij een aantal moties om deze kwetsbare Rotterdammers te steunen.

Motie 01: Belangenvereniging ook voor mensen met schulden – ✅ Aangenomen
Motie 02: Low effort, high impact met een kopietje van de honorering – ❌ Verworpen
Motie 03: Vertrouwen is goed, controleren is beter – ✅ Aangenomen
Motie 04: Een goed gedrag – code – ❌ Verworpen
Motie 05: Je mag best wat terugvragen, partners in de uitvoering van nazorg bij schulden – ❌ Verworpen

Veilig herstel voor daklozen – GGZ-inlooplocaties naar Huizen van de Wijken

Merel mocht voor het eerst spreken in de raad; dit noemen wij een maidenspeech. Hier zitten ook speciale regels aan vast: je krijgt 2 minuten spreektijd en, nog belangrijker, niemand mag je in die tijd onderbreken. Haar verhaal ging over Rotterdammer zijn en dat je je in deze stad ook als nieuwe Rotterdammer thuis kunt voelen, geborgen en veilig kunt zijn. Een superkracht die in deze tijd harder nodig is dan ooit, want in Rotterdam leven te veel mensen aan de rand. Zoals de mensen zonder huis of dak boven hun hoofd. We zijn nu iets meer dan een half jaar verder en opnieuw is er een dakloze man in Rotterdam-West overleden, dit keer in Park 1943. 36 jaar. Laten we onze superkrachten samen inzetten om een einde te maken aan dakloosheid in onze stad. Wij zien dat als onze plicht.

Motie 01: Opvang is goed, thuis is best – ❌ Verworpen
Motie 02: GGZ-inloop niet dumpen maar ondersteunen – ❌ Verworpen

Van middenhuur- en middenkoopwoningen?

Te vaak zien wij dat huizen die gebouwd zijn om huurhuizen te worden, uiteindelijk toch verkocht worden. Een goed voorbeeld hiervan is wat er met het Correct-gebouw is gebeurd.

“Wij zijn voor het bouwen waar behoefte aan is”

Voor ons is dit een moeilijk vraagstuk waar we dubbele gevoelens bij hebben. Het gaat niet om voor of tegen bouwen zijn, maar om welke bevoegdheden we accepteren. De wethouder wil het nu mogelijk maken voor ontwikkelaars om in verschillende bestaande bouwprojecten middenhuurwoningen om te zetten naar middenkoop om weer beleggers aan te trekken. Wij zijn voor het bouwen waar behoefte aan is, dus zowel middenhuur als middenkoop. Daarbij begrijpen we dat er soms vaart bij gemaakt moet worden. Echter, het college moet hier wel zorgvuldig mee omgaan.

Actieplan Samen SchoonR

Als doelstelling hebben wij dat in 2030 90% van het zwerfafval in het water moet zijn teruggedrongen. Maar dan moeten we nu meer gaan doen. In de haven valt bijvoorbeeld nu heel veel afval tussen wal en schip. Een ander probleem is het wegwaaiende plastic afval van terrassen; daarom willen wij dat de gemeente horecaondernemers helpt met het creëren van plasticvrije terrassen. Over het algemeen vinden we het plan van de gemeente goed, maar wat nu nog mist in het actieplan zijn statiegeldblikjes; dat moet in de toekomst meer betrokken worden.

Motie 02: Tussen wal en schip, liever niet! – ❌ Verworpen
Motie 03: Terrasjes zonder troep, Rotterdam gaat voorop! – ❌ Verworpen
Motie 04: Geef statiegeld de aandacht die het verdient – ✅ Aangenomen

Openbaar Groen

Het is goed dat er in Rotterdam aandacht is voor vergroening. Een groene wijk is een belangrijk onderdeel van een leefbare wijk. Wij zouden ons, als het om de groene buitenruimte gaat, willen focussen op de linker maasoever, want hier is vergroening namelijk ook heel hard nodig. Maar nu wordt geld voor de buitenruimte van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid alleen maar als extra gezien. Vergroening moet juist niet een extra zijn, maar een basis voor een goede wijk.