In een leefbare woonomgeving staan overheid en bewoners naast elkaar
Rotterdam, 11 februari 2022 – De PvdA Rotterdam lanceert vandaag een 10-puntenplan voor schone en veilige wijken. De partij kiest een aanpak waarbij gemeente, politie en bewoners samen optrekken om woonwijken leefbaarder te maken. Lijsttrekker Richard Moti: “Met alleen investeren in het centrum vergeten we de plek waar Rotterdammers de meeste tijd doorbrengen: de eigen wijk. En met alleen spierballentaal over het aanpakken van hufters redden we het evenmin. Daarom pleiten we voor een aanpak waarbij Rotterdammers samen met gemeente en politie de verantwoordelijkheid dragen voor hun wijk.”
De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in het centrum van de stad. Het is er groener, aantrekkelijker en leefbaarder geworden. In Rotterdam en ver daarbuiten wordt dat opgemerkt. Tegelijkertijd heeft de overheid zich juist steeds meer teruggetrokken uit de wijken. In gesprekken geven bewoners aan dat zij zich zorgen maken over straatvuil, overvolle afvalcontainers en kapotte zitbankjes. En dat ze behoefte hebben aan zichtbare aanwezigheid van gemeente en politie.
Bewoners, gemeente en politie samen aan de slag
De PvdA wil dit aanpakken door bewoners, gemeente en politie zij aan zij te laten werken om deze problemen aan te pakken. Naast elkaar, in plaats van tegenover elkaar in een situatie waarin wederzijdse verwijten zich opstapelen. In het plan pleit de PvdA onder meer voor het belonen van gezamenlijke opruimacties, ruimere mogelijkheden om grofvuil kwijt te kunnen, wijkbasisbanen waar bijstandsgerechtigden instromen als wijkconciërges, BOA’s met extra bevoegdheden in de wijk en fysieke wijkhubs als centraal punt om met elkaar te werken aan leefbaarheid.
Moti benadrukt dat dit past bij de manier waarop de PvdA Rotterdam verder wil helpen: “Het gaat om het herstellen en uitbouwen van het wederzijds vertrouwen. Bewoners die zich in de steek gelaten voelen door de overheid, voelen zich zelf vaak ook minder verantwoordelijk voor hun wijk. Daarom is er naast een overheid die gelijke kansen biedt, een overheid nodig die meer fysiek aanwezig is. Natuurlijk pakken we daarbij hufterig en onacceptabel gedrag aan. Maar bovenal betrekken we bewoners. Door van hen te horen waar de overlast het ergste is. En door vervolgens samen met hen de handen uit de mouwen te steken en problemen op te lossen.”
Meer weten?
Voor een uitgewerkte versie van de 10 punten, klik hier!