Aandacht voor (woon-)veiligheid Rotterdamse LHBT’s
De Aanpak Woonoverlast bestaat al een paar jaar. Rotterdammers kunnen klachten over woonoverlast digitaal melden. Wat hier echter aan ontbreekt is de aandacht voor klachten van specifieke groepen, zoals lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). PvdA-raadsleden Peggy Wijntuin en Co Engberts stellen hierover vandaag vragen aan het stadsbestuur.
Wijntuin: “Volgens onze informatie hebben de coördinatoren Woonoverlast onvoldoende aandacht voor mogelijk discriminatoire aspecten van woonoverlast en zijn zij nauwelijks op de hoogte van het werk van bijvoorbeeld RADAR en het klachtenmeldpunt. Ook is onduidelijk wat er met de klachten over woonoverlast gebeurt en of deze worden geëvalueerd. Aangezien de wethouder – terecht – pleit voor een veilige woonwijk voor LHBT’s, verwachten wij ook dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen om dit op alle fronten te realiseren.”
“Wij horen dan ook graag van het stadsbestuur of men bereid is over te gaan tot een uitbreiding van de Aanpak Woonoverlast en daartoe de Voorbeeldaanpak Discriminatie in de Woonomgeving van het Landelijk Platform Woonoverlast te adapteren. Ook willen wij weten of het stadsbestuur bereid is de LHBT-agenda op te nemen in de wijkaanpak van sociale wijkteams en andere ketenpartners, ook als er nog geen incidenten bekend zijn,” zegt Wijntuin. “Verder pleitte de PvdA eerder dit jaar voor een uitbreiding van Roze in Blauw om de aangiftebereidheid onder LHBT’s te vergroten en naast politieagenten ook stadswachten te trainen om de signalen van homodiscriminatie beter te herkennen. Wij zijn benieuwd of het stadsbestuur bereid is om haar invloed aan te wenden om dit mogelijk te maken.”