In deze reeks stellen we tot aan gemeenteraadsverkiezingen in maart, onze kandidaten voor. Hieronder een interview met Narsingh Balwantsingh, nummer 5 op de kandidatenlijst.
Waar in Rotterdam woon je en wat is het mooiste plekje in de wijk?
Sinds enige tijd woon ik in Nesselande. Met de karakteristieke hoogbouw lijkt het, vooral in de zomer, alsof je in een Mediterrane badplaats bent. Niets is minder waar; je zit gewoon in Rotterdam. Ik ga graag naar het water om rust en balans te vinden. Gelukkig hoef ik niet ver te zoeken.
Welke Rotterdammer inspireert je?
Desiderius Erasmus, vind ik een enorm inspirerende Rotterdammer. Zijn levensloop laat zien dat je als mens kan stijgen op de sociale ladder. Erasmus werd geboren als het buitenechtelijke kind van een priester. In die tijd was er bij voorbaat al geen goede toekomst weggelegd voor bastaardkinderen. Erasmus heeft het tegendeel bewezen en is uitgegroeid tot een van de grootste humanisten en filosofen in de Nederlandse geschiedenis. Het boek “Lof der Zotheid” schreef hij om de draak te steken met de wijze waarop de mensheid het eigenbelang voorop stelt. Daarin schuilt voor mij dan weer de kern van de sociaal democratie, dat onlosmakelijk verbonden is met de PvdA.
Hoe ziet de ideale stad voor jou eruit, en wat zou je willen veranderen?
Rotterdam is het huis van alle Rotterdammers. In mijn ideale Rotterdam voelt iedereen zich thuis. Vrijheid om te bewegen, te denken en te voelen. In mijn ideale stad staan de mensen naast elkaar en niet tegenover elkaar. Degenen die het goed gaan, kijken om en reiken de hand naar degenen die daar behoefte aan hebben.
Het project Opzoomeren vond ik een fantastisch idee. Wijkbewoners maken hun eigen wijk mooier. Simpel en doeltreffend. Als ik iets zou kunnen veranderen zou ik ‘vriendelijkheidsprojecten’ opstarten; laat mensen weer glimlachen naar elkaar en vriendelijk zijn.
Waarom heb jij je beschikbaar gesteld voor een plaats op de kandidatenlijst?
Het feit dat de stad uiteenvalt in groepen die tegenover elkaar komen te staan, is een ontwikkeling die gekanteld moet worden. Eenieder van ons kan daar op zijn eigen manier aan bijdragen. Ik wil invloed hebben op het beleid dat voor de burgers in Rotterdam wordt ontwikkeld, met aandacht voor de kwetsbare groepen.
Welke standpunten zijn voor jou van belang?
Goed onderwijs en bijlessen voor alle kinderen zonder aanzien des persoon of financiële draagkracht van ouders. Daarnaast goede voorzieningen voor mantelzorgers en wijkverpleegkundigen, en de inclusieve stad.
Wat hoop je te bereiken als je straks gekozen wordt?
De afgelopen jaren is er door de zittende coalitie, onder aanvoering van Leefbaar Rotterdam, veel van het armoedebeleid overboord gegaan. Ik hoop dat de burgers in Rotterdam meer oog voor elkaar hebben, zodat er een coalitie kan komen in de gemeenteraad die beleid kan voeren dat leidt tot minder inkomensverschillen, meer kansen op de arbeidsmarkt en effectiever onderwijs. En in het bijzonder wil ik meer aandacht voor die enorm grote groep kinderen die opgroeien in armoede. Dat kan niet, dat mag niet!
Wat is momenteel de belangrijkste politieke issue in Rotterdam en hoe moet PvdA zich daarin opstellen?
Kinderarmoede is belangrijk. Maar net zo belangrijk is het dat minderheden uitsluiting ervaren op de arbeidsmarkt, of dat ouderen niet de zorg krijgen die ze verdienen. Sociaaldemocratie vertaal ik als “medemenselijkheid”. Hele grote groepen mensen hebben een duw in de rug nodig. De PvdA is de enige partij die daar echt oog voor heeft.