KERNCENTRALE OP DE MAASVLAKTE…. nee toch!

14 november 2023

Met de TK-verkiezingen om de hoek, loopt de politieke temperatuur ook in Rotterdam op. Maandagavond 13 november j.l. was de fraaie Remonstrantse Arminiuskerk aan het Museumplein het toneel van heftige debatten. In een volgepakte zaal ging een aantal Rotterdam politieke kopstukken elkaar te lijf. Nu worden in het algemeen grotere politieke evenementen in Amsterdam gehouden en daarom alleen al was het een loffelijk idee van het Algemeen Dagblad om dit verkiezingsspectakel in Rotterdam te organiseren en daarvoor Rotterdamse politici uit te nodigen.
Veel belangstelling ging uit naar twee controversiële onderwerpen, namelijk het onvermijdelijke debat over de sluiting van het vliegveld Zestienhoven en een recente hype: de kernenergie. Wat de sluiting van Zestienhoven betreft: hier is de wens helaas al zo’n vijftig jaar de vader der linkse gedachte… de gemeente Rotterdam heeft dit vliegveld overgedragen aan Schiphol om van het gedoe af te zijn. Hetzelfde geldt (mutatis mutandis) voor het enorme Rotterdamse havencomplex dat in handen kwam van toevallige passanten uit het bedrijfsleven.
Overigens zou sluiting van Zestienhoven een zeer verstandige daad zijn. Het is een zeer goede en rendabele woningbouwlocatie noch afgezien van het probleem van de geluidsoverlast dat bij sluiting zou zijn opgelost.

        Barbara Kathmann

Het tweede aandachttrekkende onderwerp was de discussie over kernenergie. Hier gingen Barbara Kathmann van de PvdA en CDA’s lijsttrekker Henri Bontenbal met elkaar verbaal aan de slag. Bontenbal wilde het voorzichtig proberen en Kathmann zag er niets in. Terecht! Tientallen jaren was kernenergie in Nederland een ronduit verboden onderwerp. De verwarring is nu zo groot dat deze inmiddels verouderde en riskante optie plotseling weer de kop opsteekt. Nog afgezien van hoge kosten en lange realisatietijd maken we ons weer afhankelijk van het verre buitenland, en vertragen de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals Kathmann zeer terecht betoogde.

En dan nog het belachelijke idee van het huidige stadsbestuur een kernreactor op de Maasvlakte neer te zetten. Een kernreactor in de buurt van LNG-overslag, grote olieraffinaderijen en veel gevaarlijke stoffen? Je moet maar durven!

Tenslotte lof voor Peter Groenendijk van het AD die, verwijzend naar het feit dat tijdens de vorige verkiezingen velen het lieten afweten, en passant nog een beroep deed alle Rotterdammers in ieder geval te gaan stemmen.

Chris van Krimpen, webmaster