Vandaag ben ik bij IDAHO, de homo-emancipatietop op Malta. Hier maak ik afspraken met mijn Europese collega-ministers over de rechten van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders. Wij ondertekenen een verklaring waarin wij ons committeren aan internationale verplichtingen en aanbevelingen ter bescherming van rechten van LHBT’ers. Zeker nu is het belangrijk dat Europese landen gezamenlijk optreden tegen landen en organisaties die LHBT-rechten schenden.
Door het ondertekenen van dit akkoord kunnen wij lidstaten aanspreken op de wijze waarop zij de gemaakte afspraken en verplichtingen daadwerkelijk naleven. Wanneer landen of bedrijven de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen of transgenders schenden dient Europa een gezamenlijke vuist te maken.
Er moet namelijk nog veel gebeuren in de strijd tegen intolerantie en discriminatie. In Nederland is er een verbetering in de positie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Nederland presteert sterk op de ‘ILGA-Europe Rainbow Index 2014’: ons land stijgt naar de vierde plaats. Dat is goed nieuws, maar zeker geen reden om achterover te leunen. Wij moeten bezorgd blijven over de situatie waarin nog steeds te veel LHBT’ers in Europa moeten leven.
Dat vraagt om actie om hun levens te verbeteren. Om te blijven nadenken over wat er nog meer gedaan kan worden om de sociale en juridische situatie voor hen in Europa te verbeteren. Daar is Europese samenwerking voor nodig.
Europa moet een leidende rol pakken in het stimuleren van nationaal beleid en het coördineren van samenwerking. De IDAHO-top met mijn Europese collega’s in Malta is een begin, maar uiteindelijk dient de Europese Unie als geheel op te treden tegen intolerantie en discriminatie. Daarom pleit ik ervoor dat de volgende Europese commissaris voor mensenrechten de aanpak van discriminatie van LHBT’ers prioriteit geeft. Deze commissaris moet pal voor LHBT-rechten staan en lidstaten helpen deze te verbeteren.
Europees optreden tegen intolerantie is hard nodig, want wij mogen nooit accepteren dat mensen worden uitgesloten en gediscrimineerd omdat zij zichzelf zijn.