PvdA Rotterdam lost schulden op met Opkoopfondsen
“Wees de schuldengolf de baas”. Raadslid Duygu Yildirim sprak deze woorden voor het eerst uit aan het begin van de lockdown. Yildirim voorspelde direct dat het aantal mensen met schulden zou stijgen. “Dat kon niet anders. Ontelbaar veel Nederlanders zijn de dupe van de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Mensen die in schijnconstructies als ZZP’er werken, zodat bedrijven geen risico lopen, zouden allemaal ontslagen worden. En dat is inmiddels ook gebeurd.”
Maar het zijn niet alleen de ZZP’ers waarom de raadsvrouw zich bekommert. “Denk aan het zorgpersoneel, bijvoorbeeld. Door de coronacrisis maakten zij overuren. Hun toeslagen worden opnieuw berekend
en het is wachten tot die klap valt”.
Om te voorkomen dat jongeren, flexwerkers, ZZP’ers en mensen in vitale beroepen in lange termijn schulden verzanden, stelt Yildirim voor om de schulden op te kopen met een fonds.
Rotterdam als best practice
“Wij moeten als 1e stad in Nederland gaan experimenteren met creatieve en innovatieve oplossingen als een schuldenopkoopfonds. Als er één gemeente is die zoden aan de dijk kan zetten, is het de ónze” voegt Yildirim toe.
Draagvlak
Yildirim bouwt op onder andere de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) als ze uitlegt waarom je uiteindelijk goedkoper uit bent, door schulden op te kopen en saneren. Ze beroept zich niet alleen op de langdurige stress en psychische problematiek die gepaard gaan met chronische, opbouwende schulden en de zorgkosten die hierbij komen kijken, maar heeft ook een heel praktisch argument.
“De meeste mensen met langdurige schulden, begonnen met een relatief behapbare betalingsachterstand. Doordat er heffingen overheen gaan en bureaucratische dingen als aanmaningskosten, eindigen deze kwetsbare mensen met een onbetaalbare schuld. Dat is economisch gewoon volstrekt onlogisch en voor niemand aantrekkelijk.”
En toch leek de stap naar een opkoopfonds altijd wat te precair voor de politiek – tot de coronacrisis. Het raadslid merkt een ommekeer op en ziet het draagvlak groeien. “In de worst case scenario, is voorspeld dat er in 2021 een miljoen huishoudens met problematische schulden kampen. Geen schuldeiser zit daarop te wachten. Om nog maar niet te spreken van het feit dat geen mens daarop zit te wachten. Bovendien heeft de onderlinge solidariteit in de samenleving een vlucht genomen,’’ zegt Yildirim.
Aan het begin van de lockdown deed het raadslid een voorspelling die uitkwam. Nu waagt ze zich er nogmaals aan. “Er zit een politieke kentering aan te komen. Het is tijd!”
Duygu’s voorstel lezen? Dat doe je hier. En onze infographic om te delen? Die vind je hier.