3 juli 2017

Reactie PvdA Rotterdam over zomerakkoord coalitie

De Rotterdamse coalitiepartijen (Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA) hebben een uitweg uit de ontstane bestuurscrisis gevonden, door een zomerakkoord te sluiten met de CU – SGP. In ruil voor extra geld voor armoedebestrijding besloot Setkin Sies zijn steun uit te spreken. Die extra middelen zijn broodnodig in Rotterdam. Het is daarom goed dat de extra middelen nu beschikbaar komen. Maar wel rijkelijk laat en er is meer nodig. Want drie jaar lang hebben de coalitiepartijen een rechts en hardvochtig beleid gevoerd met de hand op de knip. En wat zegt dit akkoord nu over de torenhoge jeugdwerkloosheid? Een gigantisch vraagstuk in Rotterdam voor nu en in de toekomst.

Koste wat kost Leefbaar Rotterdam redden

Wat heeft D66 en het CDA ertoe bewogen nu wel het sociale gezicht te tonen voor Rotterdammers die het de afgelopen jaren zwaar te verduren hadden? Tijdens de persconferentie kwam de aap uit de mouw: de coalitie met Leefbaar Rotterdam moest koste wat kost in stand blijven. Het gerommel en gedoe waarmee die partij het stadsbestuur in een crisis heeft gestort, was geen reden om breder in de raad te kijken naar mogelijkheden om een stevig en sociaal bestuur te vormen. Het was het pluche aan Eerdmans’ kont dat ruimte gaf aan een wat socialere begroting de komende 1,5 jaar.

Een gemiste kans

Op het terrein van integratie vindt de PvdA het onvoorstelbaar dat D66 niet de kans heeft gegrepen om samen met de CU-SGP de integratienota en de bijbehorende splijtende en verdelende toon die vanuit de coalitie over de stad werd uitgestort om te zetten in een beleid van verbinding. Hoewel Setkin Sies eerder aangaf het integratiebeleid aan te willen passen, heeft hij zich nu neergelegd bij de boodschap van Joost Eerdmans dat “concessies er niet inzitten“. Er verandert dus niks aan het integratiebeleid van de coalitie van Leefbaar, D66 en het CDA. Ook een grote en gemiste kans voor D66. Dit was ook hun mogelijkheid om de door hen verkondigde “verbonden-stad” – ambities betekenis te geven in het stadsbestuur. Fractievoorzitter Leo Bruijn:

Er was een kans en een grote handreiking om het tij in Rotterdam na drie jaar guur rechts beleid te keren en aan een socialere stad voor iedereen te bouwen. Wij staken onze hand uit om D66 uit de rechtse ellende te trekken maar zij willen koste wat kost de coalitie met Leefbaar Rotterdam in stand houden. Het moment om de rotzooi van dit wanbestuur op te ruimen en de stad vooruit te helpen hebben zij tot mijn grote spijt aan zich voorbij laat gaan.