“Rotterdam doet Zwarte Piet in de ban” zo kopte RTV Rijnmond vandaag. Verschillende organisaties in de samenleving zijn tot een overeenstemming gekomen over hoe het Sinterklaasfeest voor iedereen leuk is en kan blijven.
Na veel discussie komt verandering
Al jarenlang is er discussie over het uiterlijk van de helpende hand van de goedheiligman. Deze discussie zorgde de laatste jaren voor steeds meer geluid om het uiterlijk van Piet te veranderen. Mensen die wilden dat Piet veranderde gingen de straat op, mensen die hem in stand wilden houden op de manier zoals hij in de jaren ’80 opnieuw gepresenteerd werd gingen ook de straat op. Burgemeester Aboutaleb faciliteerde het gesprek tussen organisaties en bracht de partijen aan tafel. Vervolgens plaatste hij zichzelf op afstand, zodat de organisaties met elkaar in gesprek konden spreken over de intocht.
Samenleving kiest voor stap voorwaarts
Het Sint Nicolaas Intocht Comite (Snic) en Platform Rutu kwamen uiteindelijk tot een overeenkomst over de Sinterklaasintocht. Enkele van de punten zijn in het artikel van RTV Rijnmond te vinden. Uiteindelijk kan de geleidelijke hervorming van de intocht gezien worden als een overwinning van welwillende mensen die open staan voor gesprek. Een gesprek dat in dit geval heeft geleid tot een verandering waar iedereen mee kan leven. PvdA lijsttrekker Barbara Kathmann hierover tegen het AD:
“Heel fijn dat partijen met elkaar aan tafel zijn gaan zitten. Dat is echt een verdienste’. We verwelkomen roetpiet. Wat ons betreft had Zwarte Piet al een paar jaar eerder met pensioen kunnen gaan. We willen een kinderfeest waar álle kinderen vrolijk van worden.”
Populistische gehuilebalk en geen kennis over onze geschiedenis
Uiteraard schreeuwde Leefbaar Rotterdam weer moord en brand. “Onze cultuur gaat eraan!” Zo fulmineerde de verdelende rechtse partijen. Volgens Barbara Kathmann is Leefbaar Rotterdam het voorbeeld dat er meer geld naar onderwijs moet, omdat ze totaal geen kaas van de Nederlandse geschiedenis hebben gegeten.
“Nederland is het eerste land met een moderne grondwet die mensen ertoe dwingt om met elkaar samen te werken, in vrijheid met elkaar te spreken en te discussiëren. Zo worden mensen gevoelig voor elkaars argumenten en ontstaat solidariteit. Uiteindelijk moeten we hier samen met elkaar leven. Cultuur is iets dat niet is vastgelegd in de grondwet. Cultuur is iets dat de mensen die in Nederland leven en wonen in vrijheid en gelijkheid met elkaar vormgeven. Oók de veranderingen.”
Piet door de jaren heen
Tevens maakte RTL nieuws vorige week nog een item over Piet door de jaren heen. Deze is hieronder te bekijken. ?