Verzetshelden in zicht
Rotterdam is een superdiverse stad. Hoe komt dat tot uiting in de hedendaagse stadscultuur en hoe wordt deze diversiteit beïnvloed door Rotterdamse postkoloniale ervaringen? Dit thema wordt onderzocht in het boek ‘Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging’. Het boek vloeit voort uit een motie die de gemeenteraad in 2017 aannam en een daaropvolgend onderzoek naar slavernijverleden. Initiatiefneemster was het toenmalig oud PvdA-raadslid Peggy Wijntuin. Onze stad kent veel standbeelden van bekende en invloedrijke figuren, maar aandacht voor verzetshelden uit de slavernijtijd is net zo belangrijk.
De PvdA Rotterdam vraagt om aandacht voor verzetshelden op te nemen in het aangekondigde stadsprogramma over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Wij zijn van mening dat door middel van gesprekken met vertegenwoordigde organisaties en partners uit de stad wij samen tot nieuwe standbeelden en gedenktekens komen voor deze tot nu toe ondergerepresenteerde verzetshelden.
In een stad waar een op de acht Rotterdammers een nazaat is van tot slaaf gemaakte zijn zichtbare objecten waar deze nazaten zich mee kunnen identificeren onmisbare elementen. De tijd om het hele verhaal te vertellen is aangebroken en daarmee ook de tijd om het zichtbaar te maken in het straatbeeld. Standbeelden van verzetsstrijders tegen slavernij leiden tot meer balans in het straatbeeld, vormen een gesprek tussen Rotterdammers over maatschappelijke thema’s en hebben educatieve leerdoelen. De PvdA Rotterdam wil met de motie ‘Verzetshelden in zicht’ meer harmonie en hoop en een kritisch eerbetoon aan een divers Rotterdam!