Weg met die snelweg, hier met dat groen!

4 januari 2021

De A20 doorklieft Rotterdamse noordelijke stadsdelen en heeft een grote impact op de gezondheid en het woongenot van omwonenden. Een doorn in het oog van onze Dennis Tak, die vandaag, samen met Winy Maas van architectenbureau MVRDV, met de oplossing komt: we overkappen de A20. Zo kunnen we duizenden gezinswoningen in het groen bouwen en wordt onze stad een heel stuk beter!

“Met dit plan gaan we van dromen naar actie”, stelt Dennis. Hij is super trots op hoe zijn voorstel uiteindelijk uitpakt: een grote vervuilende snelweg verdwijnt uit het stadsgezicht en Rotterdam krijgt er een enorm én betaalbaar woongebied voor terug. Dennis: “er is ruimte genoeg in Rotterdam, als je slim durft te zijn. Steeds vaker horen we weer dat we in het groen moeten bouwen, maar met dit plan bewijzen we het tegendeel: we creëren juist groen en daarmee legio ruimte voor een mooie woonwijk! Voor ons plan hebben we vijfduizend woningen berekend.”

Betaalbaarheid voorop

De wooncrisis klinkt diep door in Rotterdam en daarmee is het voor de PvdA Rotterdam van het grootste belang dat het ’teruggewonnen’ gebied er echt voor de Rotterdammers met de kleine en bescheiden portemonnee is. Dat onderschrijft fractievoorzitter en woon-woordvoerder Co Engberts: “gezinnen hebben nauwelijks nog ruimte om dichtbij de stad te wonen. En als er al woningen vrijkomen, zijn ze onbetaalbaar.” Het plan van de PvdA, Het Nieuwe Noorden genaamd, speelt hier slim op in. “We hebben zelf de regie over zo’n nieuwe wijk als gemeente. En daar ben ik echt heel blij mee”, sluit Dennis af.

Plan lezen kan hier: Initiatiefvoorstel Het Nieuwe Noorden. Liever een impressie zien? Beelden spreken soms meer dan woorden! Zie de ontwerpen van MVRDV, waarmee de PvdA partnerde in de uitwerking van het plan: