Coalitieakkoord: weinig oplossingen voor lokale uitdagingen

19 mei 2024

Na maanden van discussies, weglopen en speculatie is het er dan eindelijk. Het nieuwe Coalitieakkoord van de PVV, VVD, BBB en NSC is alles wat je van een rechts kabinet kan verwachten. Er wordt al veel besproken over wat dit betekent voor Nederland maar landelijke beslissingen druppelen neer naar de lokale gemeenten en Rotterdam zal dus ook de effecten van dit akkoord voelen.

Zoals fractievoorzitter, Co Engberts het verwoord. “Een eerste blik leert al dat we hier flink last van gaan krijgen. Geen woord over de enorme financiële problemen van de gemeenten, dat moeten we zelf maar uitzoeken kennelijk. Mensen met een lager inkomen gaan de rekeningen betalen. Alle beloften zijn flinterdun en op drijfzand. Het akkoord is slecht nieuws voor de Rotterdammer.”

Wonen wordt een Luxe!

Wonen was één van de belangrijkste thema’s tijdens de verkiezingen. De coalitiepartijen doen hoge beloftes om de onbetaalbaarheid en woningnood op te lossen.  Jammer genoeg geeft het coalitieakkoord ruimte aan gemeenten om bij nieuwbouw minder sociale huur te bouwen dan het minimum van 30 procent waar juist overeenstemming over was. Het huidige college heeft al gekozen voor 25% en kan dus gewoon zijn gang gaan. Helaas. Er zijn juist meer sociale woningen nodig niet minder. Daarbij zullen mensen die sociale huren ook meer moeten gaan betalen. De huurprijzen mogen weer omhoog met de jaarlijkse inflatie, terwijl de minimumlonen en de AOW niet stijgen. Schandalig in een tijd waar mensen het moeilijk hebben om rond te komen en zoveel van hun inkomsten al moeten betalen aan de huur.

Geen oplossingen voor migratie

Migratie was een ander belangrijk thema tijdens de verkiezingen en deze plannen geven Rotterdam niet de ruimte om deze problematiek op te lossen. Ten eerste zet de coalitie de Rijksbijdrage aan de landelijke vreemdelingevoorziening stop. Dit geeft de gemeente veel minder mogelijkheden om een bestendige oplossing te vinden voor migranten zonder recht op verblijf. Werkgevers worden ook verantwoordelijk van de kosten en overlast van arbeidsmigranten zonder reguliere huisvesting. Het probleem hiermee is dat deze kosten en overlast meestal pas gaan spelen als werkgever de arbeidsmigrant al op straat heeft gezet, waarna er vaak alleen een verslechtering van hun situatie is. De beloftes die worden gedaan om de problemen op te lossen, staan al drie kabinetten lang in de akkoorden en er gebeurt helemaal niks.

Lokale Cultuur en Media wordt ontoegankelijk

Lokaal gaat kunst en cultuur duurder worden doordat het lage btw-tarief voor culturele goederen en diensten wordt afgeschaft. Vooral de lokale media zal het effect voelen van de verhoging van de BTW van 9 procent naar 21 procent. Deze verhoging is zowel voor fysieke als digitale dagbladen en tijdschriften. Lokale media hebben het al zo moeilijk om hun publieke functies te vervullen. Daarbij wordt de journalistiek voor de gewone burger hierdoor alleen maar ontoegankelijker.

Over het algemeen kampen de gemeenten met heel veel tekorten en doet dit coalitieakkoord er niks aan om de financiële problemen van Rotterdam op te lossen. De Coalitie zet hoge verwachtingen door het akkoord Hoop, Lef en Trots te noemen maar wat er in het plan echt gelezen kan worden beloofd niet veel goeds voor de Rotterdammer. Het plan moet nu ook nog uitgevoerd worden en het is eerst zien dan geloven. Dan weten we hoeveel Hoop, Lef en Trots er echt in deze coalitie zit.

Voel jij je geroepen om een sociaal democratisch tegengeluid te geven? Klik deze link om lid te worden van de PvdA