Wethouder Richard Moti gaat oudere Rotterdammers die in de bijstand zitten niet meer verplichten te solliciteren. Als werk vinden voor hen kansloos is, worden ze niet meer verplicht om sollicitatiebrieven te versturen. Dat meldt hij in een brief van het college aan de gemeenteraad. Op dit moment moeten mensen in de bijstand verplicht meerdere sollicitatiebrieven per week versturen. Dit is vaak zonder enig resultaat. Daarom gaat Moti zorgen voor maatwerk. De NOS, de Telegraaf , het AD en RTV Rijnmond schreven er al over.
1000 brieven, 1000 afwijzingen en 1000 teleurstellingen
Door de sollicitatieplicht schrijven sommige ouderen wel meer dan duizend brieven. En elke afwijzing is weer vermindering van de hoop. Daarom wordt deze plicht omgezet naar een voorziening op maatwerk. ”Mensen willen na 1000 brieven zinnige dingen doen in plaats van keer op keer door afwijzingen vernederd worden”, aldus verantwoordelijk wethouder Richard Moti. “Als betaald werk voor hen niet haalbaar is, vind ik het prima als ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen.”
Zo sprak hij onder andere met René Blom. Zeven jaar geleden dacht René (56) nog dat hij zó een baan zou hebben toen hij werkeloos raakte, maar bijna tweeduizend sollicitatiebrieven verder is de moed hem diep in de schoenen gezakt. Lees hier meer over zijn verhaal.
Het wordt eerst gevraagd aan de oudere zelf
Voor veel oudere Rotterdammers lijkt werk geen haalbaar perspectief (meer). Deze mensen hoeven dus niet meer een verplicht aantal sollicitatiebrieven per week te versturen of onnodig aan trajecten deel te nemen. Aan deze oudere werkzoekende Rotterdammers wordt voortaan eerst gevraagd wat zij nog willen en kunnen. Het gaat om zo’n 5400 inwoners. Als zij aangeven graag aan het werk te willen worden er re-integratie voorzieningen aangeboden. De groep die deze stap niet meer kan zetten krijgt vooral inkomensdienstverlening, activering en ondersteuning, maar niet dienstverlening gericht op re-integratie en werk. Het gaat dus niet om een complete vrijstelling van inzet. Raadslid Duygu Yildirim roemt dit beleid: ”Het is een andere invulling van het re-integratiebeleid, die ervoor zorgt dat mensen hun waardigheid behouden. Met name het voorbeeld van René Blom is schrijnend en mensonterend.”