PvdA Rotterdam lanceert een meldpunt over bewindvoering

25 juli 2024

Meldpunt Bewindvoering biedt een laagdrempelige manier voor inwoners om hun zorgen en mogelijke misstanden over een bewindvoerder te melden. Het meldpunt volgt nadat het college structureel heeft aangegeven als gemeente zelf niet ontvankelijk te zijn voor meldingen van onder bewind gestelde Rotterdammers.

Iemand kan door hun toestand of problematische schulden via de rechter onder bewindvoering geplaatst worden. De bewindvoerder zorgt dat de administratie op orde komt. Zij kunnen ook toeslagen aanvragen en bepalen de hoogte van het dagelijkse leefgeld om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Regelmatig zijn er signalen en zelfs rechterlijke uitspraken dat de bewindvoeringskantoren hun werk niet goed doen of zelfs frauderen. De onder bewind gestelde mensen worden hier de dupe van. Dit gebeurt ook bij samenwerkingspartners van de gemeente Rotterdam, ondanks het onlangs vernieuwde convenant dat de gemeente heeft met de partner-bewindvoerders.

Mensen de dupe door misstanden bij bewindvoerders

Gemeenteraadslid Sarah Reitema maakt zich al jaren hard voor eerlijke en laagdrempelige schuldhulpverlening en voor bescherming van mensen in een kwetsbare positie. Rondom schulden is een industrie ontstaan met een pervers verdienmodel. Met grote regelmaat komen misstanden aan het licht en dit lijkt slechts het topje van de ijsberg. Sarah: “Het is onaanvaardbaar dat mensen die al in een kwetsbare (financiële) positie verkeren nog verder in de problemen worden gebracht door bewindvoerders die hun werk niet naar behoren uitvoeren. Met dit meldpunt willen we ervoor zorgen dat mensen hun zorgen laagdrempelig kunnen uiten en misstanden aan het licht komen en worden aangepakt.”

Oproep tot actie

De meldingen die worden gedaan via www.meldpuntbewindvoering.nl worden verzameld en geanonimiseerd. Mogelijke misstanden worden aangekaart bij de gemeente of andere relevante instanties. Ondanks de samenwerkingsovereenkomsten tussen de gemeente en bewindvoeringskantoren en het toezicht van de rechtbank gaat het nog veel te vaak mis. Het meldpunt verzamelt meldingen en zal geen actieve hulp bij schulden bieden.

Gemeente moet naast de Rotterdammer gaan staan

De PvdA Rotterdam wil dat de gemeente als kritische partner naast de Rotterdammer staat. De gemeente zou er moeten zijn om de inwoner te ondersteunen maar weigert om over bewindzaken haar inwoners te woord te staan. De PvdA Rotterdam wil dat de gemeente transparanter is over welke bewindvoerders betrouwbaar zijn en vooral: welke niet. Hiervoor moet een openbare lijst komen van goed en slecht functionerende bewindvoerders in Rotterdam. De Rotterdammer heeft recht op toegankelijke informatie hierover.

Het meldpunt helpt om zorgen en twijfels bij inwoners serieus te nemen. We willen koste wat het kost voorkomen dat mensen de dupe zijn van slechte bewindvoerders.

Dit meldpunt is een belangrijke stap richting eerlijkere en rechtvaardigere hulp voor mensen in kwetsbare posities, in Rotterdam en in de rest van Nederland.

~ Sarah Reitema, gemeenteraadslid