17 oktober 2013

Fatima bezoekt Respijthuis Alkmaar

PvdA-raadslid Fatima Talbi (Zorg en Welzijn) ging vandaag op bezoek bij het Respijthuis in Alkmaar. In het Respijthuis kunnen mantelzorgers voor een korte periode de zorg voor hun kind, ouder of partner aan een ander overlaten. De zorg wordt tijdelijk overgenomen door een team van vrijwilligers, aangestuurd door een tweetal professionele coördinatoren. Fatima Talbi: “Initiatieven zoals het Respijthuis zijn hard nodig.

De rol van mantelzorgers en vrijwilligers bij de ondersteuning van mensen in hun eigen omgeving wordt met de hervorming van de langdurige zorg steeds groter. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat van de circa 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland ruim 450.000 mantelzorgers zich ernstig belast voelen. Daarom vind ik het erg belangrijk dat mantelzorgers goed ondersteund worden.”

Het Respijthuis in Alkmaar heeft een grote gemeenschappelijke woonkamer, waar gasten elkaar kunnen ontmoeten. Verder kent het pand vier zelfstandige gastenverblijven. De gasten nemen hun eigen medische en AWBZ-geïndiceerde zorg mee. Een team van vijftig vrijwilligers, meerdere stagiaires en twee professionele krachten verzorgen alle andere taken in zorg, keuken en huishouding. Het Respijthuis in Alkmaar opende in 2010 op particulier initiatief haar deuren en is vooralsnog uniek in Nederland. De gasten zijn enorm tevreden met de zorg in het Respijthuis, wat blijkt uit een 9.6 in het tevredenheidsonderzoek. Vanwege het succes van het Respijthuis in Almaar tonen steeds meer gemeenten in Nederland belangstelling om soortgelijke initiatieven te ondersteunen.

Fatima Talbi: “Ook ik ben erg enthousiast over het Respijthuis. Dankzij de zorg die het team van het Respijthuis biedt, kunnen mantelzorgers even op adem komen. Daarmee wordt voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken.”

Lees hier meer over het Respijthuis in Alkmaar: http://www.respijthuis.nl/

Bekijk ook de interviews van Fatima met Rotterdamse mantelzorgers en de schriftelijke vragen die zij over de Rotterdamse respijtzorg stelde:

http://www.pvdarotterdam.nl/actueel/weblogs/fatima

http://www.pvdarotterdam.nl/actueel/nieuws/nieuws_item/t/respijtzorg_voor_mantelzorgers