Stop misbruik ‘vrijwillige’ ouderbijdrage

5 december 2017

De problemen rond de vrijwillige ouderbijdrage worden nu eindelijk aangepakt. De PvdA slaat de handen ineen met LAKS, ouders & onderwijs, de SP en GroenLinks om te zorgen dat de ouderbijdrage niet meer onredelijk hoog is. De lijst met misstanden en vermeende vrijwillige ouderbijdrage is namelijk lang en de misstanden duren al jaren. Zo ook hier in Rotterdam waar we in mei dit jaar een streekproefonderzoek naar de Rotterdamse situatie deden. Hieruit bleek dat de meerderheid van de scholen een bijdrage tussen de € 35 en € 55 vraagt.  Er zijn echter ook veel scholen die bedragen rond de € 80 vragen. We vonden zelfs bizarre uitschieters van € 400 of € 700! Onze bevindingen kunt u hier lezen.

Manifest ouderbijdrage

De PvdA Rotterdam is blij met het manifest. Hierin wordt onder andere opgeroepen dat scholen expliciet in de schoolgids en in de brieven aan de ouders vermelden dat de ouderbijdrage altijd vrijwillig is. Dit moet ook meteen het bizarre fenomeen oplossen van deurwaarders die bij ouders verschijnen, als zij de vrijwillige ouder bijdrage niet kunnen betalen. Daarnaast zijn er duidelijke regels nodig over wat wel en niet onder de vrijwillige ouderbijdrage mag vallen. Het uitgangspunt moet zijn dat de bijdrage voor extraatjes buiten het reguliere lesprogramma is. Daarnaast mogen voor een school de inkomsten vanuit de vrijwillige ouderbijdrage niet langer te herleiden zijn tot individuele ouders. Volgende week dienen de PvdA, SP en GroenLinks hier voorstellen voor in. We verwachten dat de voorstellen het verschil kunnen gaan maken voor kinderen die opgroeien in armoede. Iedereen moet dezelfde kansen krijgen in het onderwijs.

Raadslid Co Engberts: “In Rotterdam groeit 1 op de 4 kinderen op in armoede. Maar juist in het onderwijs is het van belang dat kinderen gelijke kansen krijgen. De dikte van de beurs moet niet bepalend zijn voor de kansen die deze kinderen verdienen.”