Rotterdam moet meer doen voor mensen in de bijstand

24 april 2024

Het aantal mensen in de bijstand te verminderen naar 30.000 was een mooie belofte van het college. Maar als er naar de 3e tertaal monitor van 2023 wordt gekeken, die vorige week in het stadhuis werd besproken, dan komt hier niet veel van terecht. Dat terwijl de coalitie al zoveel mensen nu laat vallen om deze doelstellingen te halen. De PvdA Rotterdam vindt dat het tijd wordt voor een uitgebreidere aanpak om mensen uit de bijstand te helpen. 

Wie verdient hulp? 

Veel groepen die echt hulp nodig hebben missen nu nog steeds in deze aanpak van het college, de focus ligt vooral op mensen die als ‘kansrijk’ worden gezien. Met deze aanpak valt een grote groep Rotterdammers die deze hulp juist het meeste nodig hebben buiten de boot, waaronder jongeren.  Er is nu een schokkende groei van het aantal jongeren in de bijstand; dit liep op naar maar liefst 2.526 eind 2023. Er wordt in het huidige beleid te weinig gedaan om deze groep te helpen. Aan de andere kan worden ouderen ook amper geholpen met deze aanpak, dat terwijl Rotterdam een grote groep ouderen in de bijstand heeft. Voor deze mensen is het al moeilijk om een baan te vinden vanwege hun leeftijd en Rotterdam heeft voor deze groep nog steeds geen aanpak. 

Wat van werk is er? 

Hier komt nog een ander probleem bij kijken. De gemeente wil zoveel mogelijk Rotterdammers naar een baan helpen, maar naar welke banen moeten ze gaan? Van de mensen in de bijstand heeft ongeveer 80% geen startkwalificatie. In de Rijnmond regio zijn voor deze mensen de minste banen beschikbaar zijn. De PvdA Rotterdam vindt dat voor deze mensen kansen gemaakt moeten worden door vooral te focussen op opleiden. Jammer genoeg is sinds vorige periode het scholingsfonds alleen maar afgeknepen en de aangeboden scholingsvouchers bieden nog steeds geen oplossing. 

Er moet iets flink veranderen in Rotterdam als we meer mensen uit de bijstand willen halen en op de lange termijn aan het werk willen zetten. Er moet weer op de mensen gefocust worden, want zoals de cijfers er nu uitzien gaat het niet de goede kant op.