1 mei: een dag vol vreugde, stilstaan en vooruitkijken

2 mei 2018

Op 1 mei vieren we elk jaar de dag van de arbeid. Met onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb, Barbara Kathmann, de groove kings en Paul van de Laar (directeur Museum Rotterdam) was het dit jaar weer een succes!

Dag van de Arbeid: altijd actueel

De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden.  Het is een dag waarbij de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse centraal staat, net als de hoop op een rechtvaardige samenleving. Het is ooit begonnen in 1889 als herdenking van de moord op demonstrerende stakers in Chicago in 1888. Zij droegen voor het eerst een rode vlag mee.

Nu gaat 1 mei nog steeds over de strijd voor goed werk. Want nu is er zwangerschapsverlof, een weekend en een 8-urige werkdag. Maar dit is niet altijd zo geweest. En die strijd is nog altijd nodig: voor minstens een minimumloon voor een arbeidsbeperkte. Voor het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt, en voor zekerheid op goede arbeid voor iedereen. Een feestdag om stil te staan bij wat we bereikt hebben, en een dag van strijd voor wat er nog te winnen valt.

1 mei viering pvda landelijk

Herdenking Spiekman

Een officieel moment elk jaar is de herdenking van Hendrik Spiekman. De schoenmakerszoon Spiekman (1874-1917), die lid was van de Provinciale Staten en de Tweede Kamer, streed met name in Rotterdam voor de rechtspositie van zeelieden en havenarbeiders. Hij nam het initiatief voor de Stuwadoorswet, die grote verbeteringen bracht voor het gevaarlijke en slecht betaalde havenwerk. Samen met Pieter Jelles Troelstra had hij in 1894 de SDAP opgericht, de voorloper van de PvdA. Het programma bestaat uit speeches van de fractievoorzitter, voorzitter van de Jonge Socialisten en burgemeester Aboutaleb. Er worden vervolgens drie kransen gelegd namens de vereniging PvdA Rotterdam, de gemeenteraadsfractie en de gemeente Rotterdam. Als afsluiting zingt iedereen gezamenlijk de Internationale, onder begeleiding van een artiest.

kransen leggen spiekman

Diner en viering

duygu eten 1 mei

Na de herdenking en speeches was er een diner voor een diner. Het idee: koop een diner voor jezelf, en geef daarmee een diner weg aan iemand anders. De maaltijd is gekookt door vrijwilligers. Met leden, raadsleden, oud-raadsleden en andere Rotterdammers was het een gezellige boel.

Na het diner was er een optreden van de groove kings.

Misschien wel een van de belangrijkste dingen van de avond: nogmaals een zonnetje voor de vertrekkende Raadsleden Leo, Peggy en Marco.

peggy narsingh